Unde aflam o persoana amabila

In ceea ce ma priveste ,atunci cand tanjesc dupa un om amabil ma duc la biserica parintelui G.
Obligatia fiecarui crestin ar fi sa mearga la Casa Domnului mult mai des decat o fac eu si nu doar din interes ca mine ,dar asta este situatia .
Parintele G.este un barbat ca la 50 de ani si de obicei isi poarta capul plecat, pierdut in gandurile sale. Dar atunci cand treci pe langa el ,i se lumineaza ochii si fata acoperita de o barba sura si nu se poate sa nu iti spuna cate o vorba buna sau sa nu se intereseze delicat si bland despre viata ta sau a familiei.
Daca ,sa zicem ,il afli intr-o zi mai grea cand este cotropit de enoriasii veniti la el sa-i ceara multe si marunte,iti face bine daca te uiti la Sfintia Sa si mai de departe.
Asculta pe fiecare rabdator si rezolva cazul cu zambetul pe buze, vorbe potrivite si cate o mangaiere la final pe teasta pacatosului ori pacatoasei.
Daca am apucat sa-l vad pe parintele G.pot sta linistit un timp si daca am noroc, intr-o luna pot intalni ,de cele mai multe ori din intamplare, o alta persoana amabila.

Se sustine ca, prin excelenta ,sewardesele sunt persoane gratioase si amabile .
Despre cat de gratioase sunt dumnealor, nu ma pronunt pentru ca este o chestie de gust .
Gustul meu este format pentru doamne ceva mai plinute .
Companiile aeriene prefera insa duduile casectice ,probabil pentru a usura decolarea hardughiei supersonice .
Nu am prea multe ore de zbor pana acuma dar eu am vazut stewardese asa cum ni le inchipuim toti ,doar in filme.Numai ca fetele care fac aceasta treaba in filme sunt actrite. Ceea ce e cu totul altceva,nu ?

Cu cativa ani in urma vis-a-vis de casa noastra s-a mutat foarte rapid si discret o cuconita destul de remarcabila care vine si pleaca dupa un program atat de bramburit incat comunitatea i-a scos vorbe ca ar fi stewardesa.
Calitatile fizice ,toalele fistichii si fardul gros o calificau cu brio pentru aceasta meserie.Minus amabilitatea .Cred ca nici nu cunoste termenul .
Cand aterizeaza acasa din masina ei mica sclipitoare si nervoasa , cobora balanganind pe umar o geanta mare si una mai mica,pune ochii in pamant si o ia la trap spre scara blocului topaind pe tocuri.Paraca e trasa de o macara,nu vede ,nu aude si lasa impresia ca daca ai doar intentia sa o saluti , o sa te ia la suturi.
Dar se mai intampla uneori si minuni .
Intr-una din zilele trecute a fost nevoie sa ies cu lopata la zapada ca sa-mi dezgrop masina .Cine credeti ca se iveste dupa un troian cu un zambet de jumatate de metru pe figura ?
Ati ghicit : “ amabila “ de peste drum .
Iesise purtand cu gratie un fel de tigaie rosie ca sa-si scoata si ea masina din zapada.Bineinteles ca nu avea nici o sansa cu un astfel de utilaj.
Cu acelasi zambet nesfarsit mi-a zis “vecine “si m-a fericit pentru cat de prevazator fusesem ca imi cumparasem lopata.Mai pe urma a inceput sa admire lopata ,ca ce model interesant si de unde o cumparasem pentru ca ea nu a vazut asa ceva nici la Roma...
Si alte vorbe din acestea dar administrate cu un zambet orbitor si continuu .
Dupa asta, in timp ce eu icneam la lopata si ea racaia cu tigaita ei prin zapada ca o fetita de gradinita in nisip, a lansat incarcatura .
- Vecine ,dupa ce terminati la dumneavoastra,sunteti amabil sa-mi imprumutati si mie lopata ?

Eu, care tanjeam dupa amabilitate, cum puteam sa refuz acest apel ?
E drept ca si sotia ma monitoriza din balcon si am fost obligat vrand nevrand sa ma transform in cavalerul zapezii dezgropandu-i si masina ei.

Ce am aflat din aceasta intamplare a fost ca :
-daca doresti sa obtii amabilitate trebuie sa stii sa zambesti cu gura pana la urechi ;
- daca vrei sa stai doua zile in pat cu dureri de sale si o troana mizerabila ,dai zapada pe la vecine ;
- daca vrei sa fii subiect pentru ironiile sotiei si neamurilor mai apropiate ,te poti comporta ca un cavaler al zapezii ,chiar daca dupa aceea iti pui cenusa in cap ;
- daca vrei sa vezi o stewardesa zambitoare,amabila si indatoritoare ,trebuie ca sa existe o situatie de dezastru prezent sau iminent.

Prin urmare ,unde am mai putea intalni, prin absurd,o persoana amabila ,desi acest lucru pare imposibil din prima ?
Persoane amabile s-ar putea gasi la dispensar,stadion, discoteca ,sectia financiara ,casa de pensii,directia muncii,biroul de somaj,spital,banca,primarie,prefectura,arhivele statului,supermarket,service-ul auto,benzinarie,gara,muzeul satului,piata obor,politie,judecatorie,in tren,in avion ,in tramvai , in metroul usor cat si in metroul greu,pe strada,pe autostrada,pe camp,pe terasa blocului si pe unde mai vreti si nu vreti.
Iar persoane amabile ar putea fi si doctorul,gunoierul,inginerul,secretara,frizerul,functionarul,lautarul,profesorul,actritele,bonele,asistentele medicale,mecanicul,tinichigiul,instalatorul si uneori si zugravul dar in acest din urma caz sunteti cu adevarat o persoana pe care a vazut-o Dumnezeu .
Reiese ca am putea intalni oameni amabili peste tot ,numai ca in fapt, nu-i intalnim decat o data in an si atunci ,poate, din gresala .
Trebuie insa ca sa-ti surada si norocul.Ca mie de exemplu ,asta vara.
Hai sa va spun.
La Sinaia se mai repara din cand in cand cate ceva .Doar trotuarele se repara permanent.

Iesit la promenada cu sotia ,intr-o seara,ma retrag o jumatate de pas ca sa fac loc unei perechi venerabile alcatuita dintr-o cucoana lungana si ciolanoasa , acompaniata de un barbat cu aer distrat imbracat cu un macferlan pepit .
Cand a trecut prin dreptul nostru venerabila doamna ne-a suras fermecator adresandu-ne un “ Danke “ melodios iar octogenarul sau cavaler si-a ridicat de pe cap palaria sa pleostita,cu distinctie.
Sotia mea surprinsa placut , zambitoare dar si cu bune cunostinte de germana, le-a replicat cu un “Bitte “ gratios insa eu nu am putut face nimic pentru ca aveam pe cap un fes jalnic.
Concluzia ar fi ca in sansa de a intalni o persoana amabila si intamplarea are un rol determinant .

Nu-mi pomeniti despre meleguri aflate peste mari si tari pentru ca in intentia mea a fost sa discutam despre meleagurile si tara a carei limba o vorbim,o scriem si o citim . Unii mai mult ,altii mai putin.

Ca sa nu fiu socotit uituc, as dori sa adresez rugamintea de a nu mi se cere adresa parohiei parintelui G.
Pentru ca as putea sa fiu ,fara sa vreau,lipsit de amabilitate.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Aveti mult umor, cam sarcastic.Nu s-ar zice ca sunteti misogin, desi portretele feminine, in viziunea dumneavoastra, sunt intentionat caricaturale. o cititoare.

Anonim spunea...

Multumesc !