Colindele anului

În zilele de sărbătoare,dar mai cu seama de Crăciun ,Capitala este un oraş pe cinste.
Axele centrale au cea mai tare luminaţie iar curăţenia pieţelor şi a străzilor este fără cusur.În seara de Ajun maşinile salubrităţii umblă peste tot şi sunt capabile să oprească şi pentru un chiştoc .
Mulţi cetăţeni sau rezidenţi au plecat la origini iar cei care vor larmă şi îmbulzeală se duc la Sinaia.
Calmul şi pacea sunt aproape materiale cum ar scrie o mână de poet.

Noutatea faţă de alţi ani este asigurată de - culmea - sărăcia manifestărilor "colindistice".De multă vreme suntem obişnuiţi să fim îndopaţi de colinde începând de la Moş Andrei până la Bobotează.Colinde neaoşe sau de peste mări,în concerte,spectacole,tablouri vivante,filme,piese de profesionişti ori amatori ,lansate la volum discret sau în răgete sălbatice.La Ateneu,prin teatre,parcuri,baruri,cârciumi şi mai ales magazine.
Nici daca erai obligat să mergi la - să ne ierte doamnele - un cabinet d'ainsance nu erai scutit de o colindă suavă.
Te apuca durerea de dinţi de la atâtea colinde.

Anul acesta colindele aproape nu se aud.
La magazine mai deloc.
Spectacole dedicate nu au fost ori s-au anulat iar despre colindători pe cont propriu sunt persoane care afirmă că i-ar fi întâlnit dar nu oferă şi dovezi.
Se spune că nici d.Ştefan Hruşcă nu va colinda de astădată ceea ce e de necrezut.
Fenomenul tăierii chefului de colindat, cel putin în Capitală ,trebuie să aibă o cauză dar ea nu poate fi desluşită decât de profesionişti .Noi,ceilalţi putem doar să îl semnalăm.
Cum semnalăm şi faptul că sub pretextul practicării colidului unii practică altele.
Astfel,dna.Minerva Mătasă ne spunea alaltăieri că revenind acasă pe înserat,a găsit la poartă un băiat şi o fată ca la cincisprezece ani care se pupau de se rupeau.Dacă a trebuit să-ideranjeze ca să bage cheia în broască şi i-a întrebat ce fac acolo, pupăcioşii i-au răspuns cu ochii în pământ:
- Sărumâna,nu facem nimic.Vreţi să vă colindăm ?
Colindătorii din ziua de azi ...

Niciun comentariu: