Nică

- Ba , o iei !
- Dar vreau şi eu să ma joooc ! Nu pot cu ea .
- Ba, poţi .Şi ea vrea să se joace .E sora ta .Cat ,adu-ţi păpuşica !
- Dar ea nu joacă fotbal că e mică .

- Nu mai e mică .Are doi ani .Şi e sora ta .Cine se ruga de mine să-i fac o surioara ? Nu tu ?
De afară se aude larmă .Băiatul sare pe canapea şi se uită pe geam .
- Hai ,mami,că au ieşit băieţii .Nu o mai găti atâta .
- Gata .Nic ,sa fim înţeleşi .Ai grijă de ea .Nu-i dai drumul de mânuţă .Vezi sa nu piardă păpuşa.Mai bine ţine tu şi păpuşa .
- Maaami !
- Am încredere în tine .Acum ai cinci ani ,nu mai eşti bebeluş .Să le spui copiilor să nu-ţi mai zică Nică .Pe tine te cheamă Nicholas sau Nic .Bine ?
- Biiine .Hai ,Cati .
- Nu-i mai spune Cati .Pe ea o cheama Catherine sau Cat .Gata,la joacă !Vezi că mă uit de la balcon .

Balconul este la etajul doi al unuia dintre blocurile apărute doar într-un an pe un parc neglijat.Oficial se numesc blocurile ANL dar lumea le spune ALN.Adică a-le-nimănui .
Locatarii s-au mutat acolo doar în câteva zile de la recepţie şi dupâ trei luni copiii erau deja mai mulţi decât pensionarii din părculeţ.

Între blocuri este improvizat un parcking care pâna pe la cinci dupa masă funcţionează ca teren de fotbal şi de şotron pentru puştime .

- Hai, mă Nică, odată ! Du-o pe Cati la fete şi intră !

Într-o margine a parcării fetiţele sar peste un elastic sau printre nişte dungi de cretă .Hăinuţele le flutură şi ciripitul li se aude până în şosea .

- Lasă că joc aşa.Nu o duc la fete .

Puştii dau drumul la minge şi praful se ridică imediat .Numai ei ştiu din ce echipă fac parte pentru că aleargă toţi odată ca şi când ar vrea să prindă o mâţă .Este strategia lor obişnuită . Nic nu poate să fugă la fel pentru că o ţine pe soră-sa de mâna .În plus ea trage spre fetiţe şi îl încurcă . Încearcă să-i dea păpuşa dar ea o refuză categoric .Mingea alergată de ghemul de băieţaşi se mută împreună cu norul de praf de pe o latură pe alta a terenului .
În aceste circumstanţe Nic joacă la aşteptare ,aproape de margine ,cu păpuşa într-o mână şi cu sora lui agăţată de cealaltă mână strigând :
- Pasăăăă ,daţi mă pasăăă .
Se pare că nimeni nu-l aude şi nu-l vede ori nu vrea să-i dea .Totuşi el urmareşte ostilităţile şi se demarcă permanent cu surioara la ataş .

În balcoane au ieşit câteva mame şi vorbesc între ele trăgând cu ochiul spre copiii de jos.

Din întâmplare sau nu, deodată mingea scapă spre grupul băiat-fetiţă de pe extremă .Băiatul preia mingea cu precizie şi târând fetiţa după el înaintează eroic şi trage de la zece metri direct pe centrul porţii.
- Goool ! Bravo Nicăăăăă !

Atât echipierii cât şi inamicii sar pe el să-l felicite ca la tv.Praful se ridică pâna la etajul unu. În busculadă băiatul îşi scapă din mână sora care cade în funduleţ..Alertate de zbieretele băieţilor, fetiţele s-au oprit din ţopăit iar mamele s-au aplecat peste balcoane .

Intuind posibile complicaţii mama frăţiorilor decide :
- Nicholas ,gata cu joaca .Haideţi la masă că trebuie să vină şi tata .
- Maaamăăă ,te rog ,imploră băiatul.
- Tanti,mai lăsaţi-l puţin pe Nică ,vă rugăăăm, fac ceilalţi .
- Numai,e târziu .Nicholas ia păpuşa de pe jos şi să veniţi amândoi la duş .

Unul după altul copii se retrag iar terenul se umple treptat de maşinile celor care vin acasă de la muncă .
Soarele s-a dus în spatele blocului N iar pe balcoane au ramas doar ghivecele cu muşcate .

2 comentarii:

Anonim spunea...

he, he, Nicolas şi Caterine. Bună intuiţie, există mulţi părinţi gata să îşi blagoslovească odraslele cu nume d-astea. Categoria este în creştere, atât economic vorbind,cât şi numeric.

Mi-a plăcut episodul. E văzut sau inventat de narator? sau câte puţin din toate, poate?

alocutiuni spunea...

Da :)