Exhibiţii agreabile

Pe
podul de lânga Catedrală axul central e marcat cu pahare de plastic goale la distanţă de un cot.De pe margine lumea se uită la o duzină de adolescenţi care fac acrobaţii pe role , printre jaloanele improvizate .Nu se aplaudă pentru că nu e timp.Când unul îşi termină după câteva secunde numărul,intră altul cu scamatorii noi şi până să deschizi gura de mirare, îţi taie respiraţia o altă flamă pe role.

În piaţă un mire solemn îşi învârte mireasa albă ca un nor prin faţa unei camere video iar într-o margine doi băieţi cântă corect din Beatles .Porumbei ocupaţi cu de-ale lor se feresc greu din calea paşilor .

La Esplanadă se stă direct pe caldarâm .În partea dinspre Atelierul Brâncuşi un tânăr subţire ca o lance cântă Vivaldi într-o latură a cozii de un kilometru pentru Muzeu .Unii renunţă să mai intre şi se aşază pe pietre să asculte concertul de vioară.În cutia instrumentului se pun monezi galbene de doi şi de unu .
Partea amfiteatrului dinspre fântâna mecanică este mai populată şi trebuie puţină preocupare să găseşti două locuri .În vale se produc pe rând mimi,clowni,acrobţi ori jongleori care discută cu asistenţa pestriţă şi jovială ori selectează colaboratori pentru una sau alta dintre aiurelile lor.
Un mim cât o aşchie aruncă o minge imaginară în public şi urmează un şir lung de pase .Unii preiau cu mâinile, alţii fac stop pe piept ,lovesc cu capul ori driblează şi pierd balonul.
Un bărbos semiobez execută un corner către o damă brunetă care preia mingea... cu fundul .De aici ajunge la amfitrion care la rândul lui o şutează în crengile unui copac şi renunţă la ea.
Vreo zece inşi se ridică să plece şi mimul sare ca ars.
- Staţi aici ! Nu mişcă nimeni ! Unde plecaţi ? Vă arestez imediat ! Plecaţi la tele ? Frecători de telecomandă ce sunteţi !
Apoi către cei rămaşi :
- Voila ,cine iubeşte arta rămâne .Sunteţi curioşi să vedeţi ce urmează ? Şi eu !
Apoi deschide invers o umbrelă şi invită asistenţa să o umple .Monezile de doi şi de unu pornesc la vale.

Lângă Fântâna Stravinsky un grup masiv ascultă ce le spune în ruseşte la portavoce o cucoana falnică.Mai în spatele grupului câţiva bărbaţi cască ori fumează cu fereală .

La Staligrad urcă un contrabas uriaş .În urma lui se iveşte o femeie micuţă şi iute care trage după ea o scoşă de piaţă pe roţi.Îşi îndreaptă puţin baticul legat la spate ,extrage din sacoşă un microfon şi salută cu un zâmbet drăgălaş călătorii.
Bărbatul de la contrabas face un intro curat iar femeia atacă o şansonetă cu un glas dulce, uşor metalic şi vioi.
La Colonel Fabien concertul se încheie şi basistul porneşte cu urarile de bine prin vagon purtând in mână un portofel de monezi.
La Bellville banda ambulantă coboară în grabă nu înainte ca instrumentistul să o întrebe pe vocalistă :
- Fă Aurico şi acu ’ încotro o luăm ?

Bună întrebare !

Niciun comentariu: