Demolari si daramari

Sunt vreo doi ani ,poate si mai bine,de cand in Tarile Romane se munceste in mare viteza.Oamenii isi trudesc mintile si isi rup spinarile ca sa castige bani .Toata lumea are mare nevoie de bani –tot mai multi de la o zi la alta – pentru ca preturile sunt mereu in crestere si fiecare vrea sa castige mai mult.Castigand mai mult, e mai multa moneda pe piata ,marfurile dispar mai repede din raft si negustorii maresc preturile ca sa nu ramana cu tarabele goale.Adica fara obiectul muncii.
Roata aceasta se invarteste mereu ,uneori mai incet alteori mai repede .

Pe aceasta conjunctura, in localitatile mari si mici se ridica blocuri ,case si cvartale .
Procedeele sunt simple .
Se incepe de la o casa mai darapanata care este demolata rapid si pe tacute.Daca se poate intr-o zi .A doua zi, pe acelasi loc apare o groapa adanca ,uneori ,de treizeci de metri.Pe marginea acestei gropi se plaseaza o macara ,care a fost montata in cursul noptii si de aici totul decurge normal.Pentru ca ,de acum ,pare normal ca in mijlocul unui cartier vechi si patriarhal sa rasara o enormitate betonata cu fatada lucioasa, de sticla verde.
Ce se intampla caselor vecine cu acesti monstri imobiliari iar este ,de acum ,ceva firesc.
Acestor case li se darama zidurile , li se avariaza conductele ,cablurile si caile de acces.Locatarii acestor case vechi cladite , ingrijite si ocrotite de generatii , rezista doar daca au nervii tari sau se muta. Apelul lor catre diferitele autoritati,inspectorate,oficii si organe pentru a feri oamenii si orasul de abuzuri, are ca efect doar pierderea de vreme si de speranta.
Cand se termina taraboiul intr-un loc ,se muta in alta parte.
Muncitorii care sustin aceasta ofensiva edilitara sunt adusi ,de pe la satele unde locuiesc, la inceput de saptamana si sunt carati acasa sambata la pranz ,dupa ce li se plateste.
Se numesc Ilie,Petre sau Gheorghe. Sunt slabi ,iuti si harnici.Ei sunt comandati de un fel de Kapo cu o voce de stentor, ale carui ordine se executa imediat . Specific acestor muncitori din Vechiul Regat este ca nu pot lucra daca nu rad, zbiara ori se tachineaza.Cand depasesc limitele ,Stentorul cu vocea lui grava si cu pumnul greu le spune “ baaa , gata “ si pentru un timp se munceste in tacere.
Cand apare un caz de indisciplina, Kapo ia primele masuri :
- Daca maine mai mirosi ,sa nu mai vii ! Ce ,nu poti fara bere ? Porca mizeria

Iata,se intorc muncitorii din Italia .

Niciun comentariu: