Cei care nu mai plang

In practica si teoria unor curente filosofice nelaice ,plansul este considerat o virtute .Nu chiar atat de mare ca cinstea ,dreptatea ,rabdarea sau curajul dar cam pe acolo .
Nici specialistii mai pragmatici nu ignora beneficiile imediate ale plansului .
Cand un psiholog contemporan obtine pe canapeaua din confesionalul sau cateva lacrimi de la client ,sare intr-un picior doua zile de bucurie.
Daca dna.Psiholog reuseste sa provoace unei dudui ravasita de culpe si regrete un plans adevarat de cinci minute, socoate cazul vindecat si scrie repede o comunicare stiintifica.
Ataseaza la articolul din Revista de Psihologie si pozele cu toata viitura de rimel de pe obrazul cazuisticii si mareste nivelul onorariului .
Nu e de ras,e de plans .
Toata literatura si muzica relativ cunoscuta pana in secolul XX inclusiv, este plina de bocitori si bocitoare .
Daca ne referim si la film ,deodata ne revin in memorie regimente de cuconite fermecatoare care plang si se zbuciuma de sar camasulele dragalase de pe ele .
Nici marii barbati ai filmelor nu erau scutiti de smiorcaiala dar nu li se permitea mai mult de cinci sau sase picaturi de glicerina la o scena .Trebuiau, adicatelea, sa se simta ca doar nu erau muieri.
Screenplay-urile fara scene lacrimogene erau ori zvarlite ori date la refacut iar bugetul oricarui film factura minimum doua galoane de lacrimi de calitate.Adica de glicerina .

Pana la sfarsitul secolului trecut se plangea atat pe timp de razboi cat si de pace .
Se plangea din orice .
Dragostea,gelozia ,bucuria,bogatia,saracia ,nunta,botezul,foamea ,setea ,incorporarea militarilor si lasarea lor la vatra,un examen promovat sau ratat,castigul la loterie si la ruleta,pierderea unui pachet de actiuni sau al unui cercel ,tradarea , fidelitatea , aterizarea unui avion,sosirea sau plecarea unui tren,intepaturile ,taieturile precum si alte rani produse de diferite arme si munitii,o jignire sau un compliment ales ,rasaritul sau apusul soarelui,luna,stelele,carul mare si cel mic si pana la urma orice ,erau motive valabile .
Era destul oricare dintre aceste obiecte ,actiuni si situatii pentru a declansa un plans ca la carte . Lumea plangea cu pofta si bucurie din toate alea .
Exasperat de atata jale, inca de timpuriu ,pe la inceputul secolului trecut Esenin n-a mai rabdat si a scris “ Nu regret ,nu ma jelesc, nu strig “.
Atat Esenin cat si unii cartezieni care au initiat cu timiditate o ofensiva indignata in contra plansului, au fost maturati de ruperea celor doua baraje umplute cu lacrimile celor doua razboaie mondiale.

Umanitatea a tot plans si a jelit pana cand s-a ajuns la un punct critic pe la sfarsitul anilor opzeci.
Dupa aceea prin anii nouazeci situatia s-a degradat rapid in asa hal incat nici la filmele indiene nu se mai plangea ca in zilele lor bune.
Copiii, femeile si barbatii, deopotriva ,au inceput sa simta o greata inexplicabila in fata fenomenului lacrimogen si sa-si revina, relativ usor, privind situatiile optimiste ,peisajele de toate felurile si filmele cu batai.

Pana la inceputul sec.XXI,deci in vreo trei ani nu se mai plangea aproape deloc.
La trecerea in noul secol si mileniu nu cred ca s-a varsat vreo lacrima ,decat daca a fost de bucurie. Dar si aceea a fost ascunsa cu jena si necaz .

Acum spre sfarsitul celui de-al doilea deceniu nu mai plange nimeni .Nici macar copiii .

Daca au asemenea tendinte plangacioase ,celor pana la trei ani li se administreaza la moment potiuni calmante in ceai iar cei mai marisori adica pana pe la sase ani intra pe mana specialistilor.

Dupa ce o fetita de patru anisori este vazuta plangand la gradinita ,personalul o convoaca urgent luni pe mamica ei sa-i prezinte nenorocirea .
- Doamna ,Maricica a plans in saptamana trecuta de doua ori.Trebuie sa vedem ce e cu ea.

Mamica distrusa, isi dadaceste ingerasul acasa spunandu-i ca acum e fetita mare,ca e rusine sa plangi si ca doar pisicutele mai miorlaie in zilele noastre.Pai se poate ? Degeaba ii spune fetita ca Bogdanel o tot trage de codite ca mamica ei rezolva scurt problema :
- Draga mamei si tu pentru asta trebuia sa plangi ? De ce nu i-ai dat un pumn in nas ? Hai da-mi un pupic ,sa te iert si vino sa mancam amandoua,ca fetele,o inghetata .Asa-i ca nu mai faci rele?
Insa raul este deja facut si Maricica ajunge in fata unui domn urias cu ochelari si nasul mare sau in fata unei doamne parfumate cu dinti lungi si fusta scurta ,care ii zambesc si o intreaba tot felul de tampenii.Astia chiar ca ar merita cate un pumn in nas si nu Bogdanel.

In mare, fetita este suspectata de S.A.D ( Sindromul Atentiei Deficitare ) si testele dureaza vreo doua luni pana sa se lamureasca distinsii psihologi .
In esenta,este vorba de drumuri,cheltuiala si draci .
- Vezi fetita mamei in ce m-ai bagat ? Nu puteai si tu sa nu plangi ? Nu mai pot de suparata ce sunt. Hai nu mai plange iar ,ca acum incep si eu .Vino sa te pup ,ca sa-ti treaca …

In zilele noastre nimeni nu mai plange .
Cei care o fac se simt oarecum vinovati si se ascund ca sa poata varsa niste lacrimi .
Nu mai e la moda sa plangi nici in arta nici in viata .
Omul modern trebuie sa fie vesel ,optimist,senin,zambitor si cel mult serios .
Toata lumea hahaie la petreceri si spectacole ,din orice .
Daca nu mai suporti totusi ceva, este oarecum permis ca sa te incrunti putin.Atat .

Se stie insa ca lacrimile au functia lor :aceea de spalare .
Spala foarte bine sufletul ingreunat,obosit si necajit.
Lacrimile tempereaza grozav atat necazurile cat si bucuriile .
Daca nu mai apelezi la ele cu ce le inlocuiesti ?

Ei asta-i acuma …
Dar berea ,votca, romul si alte rubedenii ale acestora ,oare ce cusur au ? A… costa ,sunt scumpe , fac ficatul praf si distrug caracterul ?
Daca nu va place luati Prozac si sa vedeti pe urma ce face ala .O sa va intoarceti urgent la votca .

Da,da .Acestea sunt remediile moderne pentru necazurile mari si bucuriile prea intense .Mai ar fi ele si altele mai rafinate dar nici nu indraznim sa le pomenim .
Asa-i ca e de plans ?
Sa plangem asadar .

Un comentariu:

Anonim spunea...

Plange cerul cu lacrimi de roua/plang stresinile/"Plange-un pui de ciocarlie"../plange inima/plange codrul/..si baietii plang cateodata../