De ce nu ne iubesc femeile

Inca din vremea Creatiunii aparitia Femeii a facut obiectul a tot felul de consideratii spirituale si realizari materiale.
Desi femeia a fost plamadita doar dintr-o particica a trupului primului om,operele de tot felul pe care ea le-a generat se zice ca ar reprezenta cam jumatate din tot ce a faurit omenirea cu mintea si cu bratele.
O halca de o jumatate din tot ce a facut omenirea pana in zilele noastre pare ca ar fi cam mult.Specialistii spun ca nu.Noi diletantii fericiti ori patiti ,credem ca jumatatea dedicata acestei minuni este mai mare decat ceea ce mai ramane.
Cu cat mai mare ? Estimarile sunt variabile.
Ceea ce se poate afirma cu certitudine este ca satelitul Pamantului a inspirat mult mai putini creatori decat acest satelit al Barbatului.( Desi unii scientisti din preistorie credeau ca Pamantul ar da roata Lunii...)
Fenomenul,pentru ca femeia este pana la urma un fenomen, a fost studiat de multa vreme si intors pe toate fetele .
Paleografii au gasit o multime de eseuri si tratate rupestre dedicate subiectului. Din pacate nici un studiu cunoscut pana in zilele noastre nu reuseste sa dezlege esenta misterului feminin .
Cercetatorii de toate calificarile lucreaza cu aplicatie si ravna dar nu reusesc sa dea un produs credibil si multi se lasa pagubasi in fata esecului.
Dupa ce a dat-o de mai multe ori in bara, insusi Freud si-a zvarlit pe geam instrumentele logicii sale si s-a dus ca sa bea o bere.
Alti cercetatori cazand intr-o admiratie fara limite fata de obiectul studiului ori au esuat in bratele vreunei dudui ori s-au recalificat si s-au dedat sculpturii ori picturii tematice.
Unii mai slabi de inger au ajuns atat de rau incat s-au abandonat poeziei si au fost definitiv pierduti pentru a mai emite o judecata de valoare valabila.
Finantatorii programelor de cercetare dau semne ca ar dori sa se manifeste.
Unii au redus numarul cercetatorilor in timp ce altii au facut angajari masive.S-au produs modificari in structura managmentului ,repartitia pe sexe , functiuni si motivarea echipelor.
Esec total.
Dupa mii de ani de cercetari pasionate si indarjite nici macar sitemul de coordonate in care sa se plaseze obiectul cercetarii nu a fost edificat.
Daca Barbatul poate fi definit printr-un sistem de trei hai - patru coordonate ,geometria euclidiana ,neeuclidiana si trigonometria aplicate la dame sunt definitiv depasite si pe buna dreptate.
Un distins domn din aceasta bransa atunci cand s-a gandit sa rastoarne Pamantul a avut minima pretentie ca sa i se dea un punct de sprijin. Asa ca atunci cand matematicienii contemporani au fost invitati sa incadreze Femeia intr-un sistem de coordonate au spus :
- Va rugam sa ne comunicati macar trei sau patru caracteristici permanente si stabile ale Fenomenului si va rezolvam.
Stabile si permanente ,auziti .
Era clar ca nu stiau ce cer si de la cine.Totusi erau specialisti de prima mana si rezolvasera acelasi tip de problema aplicata la fulgerul globular.
Esecul prelungit irita,dezamageste si taie cheful profesionistilor.Aceasta lasa insa loc invaziei diletantilor care se uita asupra oricarei teme noi cu un ochi proaspat si o degajare boema.
Cate stele ,sateliti ,leacuri si nazbatii cibernetice nu au fost descoperite de tamplari sau croitori . Asa e ca nu sunt chiar putine ?
Parfumul de femeie trecut pe la nasul unui amator il poate inspira sa gaseasca el cheia marii descoperiri.
Un astfel de amator ar putea sa sustina ca studiul fenomenului feminin ,datorita amplitudinii sale ,trebuie abordat fractionat.Pe teme mici.
O astfel de tema mai mica ar fi Iubirea,Dragostea,Amorul,Afectiunea sau oricum i s-o mai zice.Totul este sa se intelega despre ce vorbim.
Vorbim despre Femeie si despre Dragoste...
Femeia poate fi obiectul adoratiei dar poate fi si o sursa infinita de iubire .
Am putea produce aici mii de citate despre opiniile marilor poeti ai umanitatii legate de iubire,dar nu este cazul.Avem si noi demnitatea noastra,nici asa...

Un recent bestseller dambovitean cauta sa ne explice de ce iubim femeile .
Cartea insa nu a fost scrisa ca sa rezolve ceva ci ca sa amuze si sa se vanda bine.
Nu e asta problema.
Pai cum sa nu iubim femeia ? Sau , pe cine sa iubim ?
Daca insusi Creatorul,dupa ce a facut-o pe Eva ( nu mai spun de unde si-a procurat materialul) a fost incantat si s-a felicitat pentru opera Sa , cum am putea noi sa fim de alta parere ?
Problema nu este nici de ce ne iubesc femeile pe noi. Au motive mai mult decat suficiente.
Cat ar fi de modesti , barbatii nu pot sa nu remarce ca sunt inzestrati cu destule binefaceri.
Problema care trebuie rezolvata este alta.
De ce NU ne iubesc femeile ?

Rezolvarea aceastei enigme ,iata, ar putea fi o contributie serioasa la mult asteptata opera de dezlegare a misterului feminin.
Deci vorbim despre motivele pentru care nu ne iubesc femeile.
Nu o sa fie o lista exhaustiva dar nici prea scurta.
Ar fi bine pentru toata lumea ,dar nu se poate.
Lista motivelor otravite nu este ierarhizata pentru ca iar nu se poate.Ceea ce pentru una reprezinta o crima de lezmajestate pentru cealata e ca o scama pe palarie.
Incercam doar sa le enumeram fara sa comentam noi prea mult deoarece micul nostru studiu s-ar transforma intr-o epopee.

Asadar ,daca o femeie NU ne iubeste poate fi din cauza ca :
nu ajung banii / ca fumam / ca bem // ca sforaim / ca dormim / ca nu vrem sa ne lasam mustata / ca le zgaraie mustata / ca suntem sedentari / ca umblam prea mult / ca stam numai langa fusta ei / ca suntem toata ziua plecati /ca nu avem nici un prieten / ca avem prea multi prieteni / ca avem prea multi dusmani / ca muncim prea mult / ca muncim prea putin / ca iar sforaim / ca uitam / ca tinem minte / ca citim /ca nu citim /ca nu ne place la targuieli / ca ne place la meci / ca umblam jerpeliti / ca prea ne spilcuim / ca riscam la volan / ca suntem prea fricosi / ca prea suntem pretentiosi/ ca nu avem ambitie / ca suntem incapatanati / ca suntem mandri / ca suntem obedienti / ca nu suntem inalti / ca nu suntem si mai inalti / ca de ce canta numai cocosul / ca le exasperam / ca vorbim /ca tacem / ca e viata grea / ca n-avem casa/ ca nu avem bani / ca nu avem masina / ca nu avem facultate / ca nu avem noroc / ca am avut alte iubite inaintea ei/ ca nu o apreciem / ca tot greul ea il duce / ca suntem zgarciti / ca suntem mana sparta / ca nu stim sa reparam / ca stricam/ca pierdem /ca ploua /ca ninge/ca bate vantul sau nu bate / ca nu avem ochi albastri/ ca nu suntem vegetarieni /ca suntem / ca nu avem trecut / ca avem un trecut incarcat / cu nu avem viitor si in ultima instanta ca nu avem sansa ca sa ne iubeasca. Ea.
Este o lista prescurtata dar destul de orientativa.Bineinteles aceasta lista ramane deschisa si este susceptibila de banalitate.Nu conteaza .

Ceea ce conteaza la aceste consideratii este valoarea lor practica .
Putem sa deducem de ce un barbat nu poate fi iubit de catre o femeie.
Din aceleasi considerente insa,acelasi barbat ,cu acelasi profil poate fi iubit de ALTA femeie .
Daca se intampla sa o intalneasca . Deci daca are noroc .

De aceea astfel de cazuri sunt atat de rare .

2 comentarii:

Anonim spunea...

femeia chiar e un fenomen

Anonim spunea...

Excelenta descrierea. Azi, cind internetul ne ofera atitea posibilitati... nu mai este nevoie sa fii un psiholog atit de fin ca Balzac pentru a putea intui "...ce suflet stă în piepţii unei rochii. ..." Si asta se vrea oarecum un contraargument la afirmatia ironica si deplin nejustificata la adresa poetului. Pare tot mai evident ca azi, ca totdeauna, femeia nu-i mai poate fi de ajuns nici macar ei, aflindu-se in aceiasi cautare disperata, sortita unui vesnic esec, prin care incearca sa afle in barbat ... feminitatea ei.

Ar fi mai cu seama interesanta si o abordare de pe cealalta linie a 'frontului'. Pentru ca nici aici lucrurile nu stau mult mai roz ...