Conduceti cu stil

Daca raportam scara terestra la scara sociala, pe inaltime cota zero este marcata de nivelul marii.
Acesta ar fi zona cea mai joasa de la care un om cu vocatie sociala se poate manifesta acceptabil .
Este o cota fixa si de acolo pornim toti. Ca de la o linie de start.
La extremitatea celesta nivelul maxim pe care il poate atinge omul social este variabil.Este quasiunanim convenit ca ,de regula, el salta peste pragul sau de competenta si trece dincolo.Adica in tara nimanui unde aerul se rarefiaza si creierii se tumefiaza .
Competentul de la etajul 109 ajunge intr-un birou de la etajul 110 si incepe sa se poarte ca un ageamiu si un dobitoc.
Exemple sunt cu gramada . Doar ca nimeni nu vrea sa bage la cap ce se poate intampla . Si astfel peste noapte vezi ca unul nu te mai cunoaste ,altul ca nu te mai vede sau celalat te asculta fara sa auda. Pana sa te dumiresti, are el grija sa afli ca s-a ajuns .
Pai atunci, sa fie sanatos !
Noi trebuie sa avem grija fiecare si daca nu reusim sa ne ferim de sefie sa fim atenti ca sa nu trecem de nivelul competentei si bunului simt.Mai bine un sef mai mic decat o javra mai mare.
Pe aceasta prajina sociala virtuala undeva cam pe la inaltimea Varfului Toaca incep sa se aleaga persoanele cu stil .
Stilatii.
Lumea este alcatuita din stilati si din ceilalti.
Primii vorbesc,tac,stau ,se misca ,dorm ,se imbraca ,se dezbraca ,fac amor ,etc . cu stil .
Ei traiesc cu stil si mor cu stil .
Fac totul dupa carte si in majoritatea lor nu au alta grija decat sa-si etaleze stilul.
Restul se uita la ei si incearca si ei sa fie stilati pe domenii limitate si unde se simt la larg.
Subtilizeaza un portofel, devalizeaza o banca, fura o masina ori sucesc mintile unui octogenar ,cu eleganta si humor.
Altii cu frica lui Dumnezeu isi permit doar sa fumeze ori sa bea cu stil . Un carcinom pulmonar sau o ciroza hepatica dobandite cu stil impun respect oriunde .
L a un deceniu dupa ridicarea cortinei de fier, eliberarea fondurilor blocate in producerea de injuraturi aruncate peste gard si de sfarleze cu fofeaza,au produs o emulatie si in domeniul Stilului. Pe toate palierele ,cum se zice.

Pana acum cativa ani, de exemplu,automobilul era facut ca sa poti umbla cu el.
Motoratia era asigurata de un piston,o bujie si o baterie .Facea un pic de zgomot dar mergea bine.
Cand se strica, se putea repara cu surubelnita si patentul iar motorul era acordat dupa ureche ,ca pianul .
Tabla strambata la diferite buseli se indrepta cu ciocanul de snitele iar vopseaua se dadea cu pensula ori cu aspiratorul.
Dar ultimii ani, au adus pe sosele niste aratari care nu mai pot fi chemate cu acelasi cuvant cu care am numit automobilele doua sute de ani .
Produsele actuale sunt niste hibrizi monstruosi, plamaditi din toate nazdravaniile informatice,hidraulice,electronice si geostationare .
Forma caroseriilor este aleatorie si prima ei functiune este ca sa -ti mute inima de la locul ei .
Paradoxul cultivat de aceste caroserii vadeste ca interiorul este cu atat mai inghesuit cu cat exteriorul este mai baban.
Daca o astfel de nava auto zace pe trei locuri de parcare,nacela ei poate accepta numai doua persoane si un pudel.
Acest paradox evident este depasit doar de paradoxul calitate/ pret .
Bref, nivelul calitatii este asa fel ticluit incat pretul monstrului pe roti sa te jupoaie de toti banii si sa te lase in grija unei banci.La anul si la multi ani.

Nu toate aceste aparitii onirice sunt si agabaritice.
Sunt si din cele pe care le poti lua in carca. Dar e teapa !
Trotinetele astea au sub capota o mie de draci si cand o iau din loc fac groapa in asfalt. Din trei fente o tabachera din asta trece pe rosu fara sa o vada nici camera cu senzori, decat ca pe o descarcare de argon in vid.
Bestiile astea micute au la volan ingeri blonzi cu gene negre si buze rujate intens care mesteca permanent .
In timpul mersului ochii de sub genele cele negre privesc doar inainte. Daca ghinionul le scoate in drum un semafor de netrecut, aceeasi ochi se uita numai sus in oglinda. Din toate unghiurile .
Ingerii vagabonzi isi fac aparitia cam pe la ora ceaiului si iau masa de pranz cand se inchide metroul: umbla mai mult noaptea ca sa vaneze sufletele pacatoase dar nu se stie in ce scop.

Daca astfel sofeaza ingerii, cum pot sofa semenii nostrii muritorii ?

Si asa ajungem iar la categoria stilului.
Cine mai conduce azi cu stil si de ce fel ar fi acesta ?

Pai, de toate felurile.Sa vedem.

Stilul taxi in care driverul seamana cu un jokeu ridicat in sa .
Se uita in toate partile doar in fata nu, pentru ca stie ca o sa-i faci loc .Daca refuzi te buseste cu hotarare si in zece minute apar toti colegii la spectacol .
De acolo pleci batut ,bine scuturat de bani ,racorit de scuipati si petrecut cu injuraturi de colectie.
Taximetristii sunt soferi care circula cu japca.Daca apuca sa te roage ceva, inseamna ca esti incapatanat si te asteapta o bataie adevarata la rascruci .
Orice lege care ar vrea sa-i mai calmeze nu face doua parale.Daca se zvoneste ca un demnitar asupra chefului a pomenit intr-o seara la birt de o lege a taximetriei ,a doua zi strazile oraselor parca sunt vopsite galben.Ies asii volanului cu aparat de taxat sau fara, sa-si arate muschii.

Stilul cataracta. Adeptii acestui stil sunt de varsta a treia si urmatoarele.
Ei au vazut multe odata.Acum vad din ce in ce mai putine pentru ca ,purtatori de ochelari fiind ,au mijloacele limitate. I-au uitat , i-au pierdut ori au doar reteta pentru ochelari si asteapta o lovitura financiara ca sa-i comande.
Toti circula domol si cu prudenta ca sa vada la vreme pozitia sematoarelor pe care mereu le muta astia. Daca repereaza stopul, nu-l rateaza nici pe agentul din intersectie pe care il iau in scurt, pe botul masinii .Cu tot cu fluier.

Stilul filfison cu variantele semantice jmeker,cocalar si manelist.
Este disponibil numai pe masini intens lustruite seven hand ,negre ca talpa iadului.
Protagonistul are tenul masliniu si parul incalcit cu vaselina de iarna sau de vara .
La gat ,pe maini, la urechi si in gura, este ghintuit cu tot felul de belciuge si placute de metal auriu .
Cand sofeaza, foloseste ambele maini .
Cu una dintre ele manevreaza volanul doar cu palma intinsa.
Cealata mana tine de gusa o blonda imprumutata ,telefonul cu butoane sau tigarea cu ciubuc.
Cand e cazul, tot cu aceasta mana prezinta degetul mijlociu cobeligerantilor din trafic.
De obicei cand pleaca de pe loc chiar si pana la verisorul de la colt,tureaza motorul la maxim si sperie toate gainile.
Totdeauna e dispus ca sa renunte la mandretea lui de masina de dragul dumneavoastra, la un pret de dumping.Daca nu sunteti cu un prieten, asigurti-va o portita de scapare cu fuga.

Stilul brancarda .Este practicat atat de ambulantele particulare cat si de celelalte.
Soferii acestor darapanaturi care uimesc pisicile cu manifestarile lor jalnice ,sunt fosti cascadori sau urmasi ai cestora.
Acesti artisti ai manivelei, cand nu au mai fost filme de facut la Buftea si-au cautat un alt loc unde pot sa rastoarne masini cate au chef.
Daca nu se iveste ocazia sa spulbere vreun pieton de pe traseu, atunci rastoarna in asa fel duba incat ori o arunca pe asistenta Mimi drept in vitrina cu prajituri de la Scala ori il ejecteaza pe nefericitul din spate ,cu tot cu brancarda ,pana la Hotel Lido.
Figuratia e asigurata,televiziunile vin la cadru ca mustele la miere, actiune,motorrrr.
Zapacitul de sofer este prezentat ca un erou care daca nu avea sang froid,darama doua blocuri.
Seful onorific al ambulantierilor ,venit la moment, vorbeste cu un accent arabesc despre daruirea cu care acesti eroi sanitari distrug masini,schilodesc oameni care nu se feresc la timp si plimba bolnavii pe la spitale pana ce saracii de ei se plictisesc si renunta, pentru vecie ,la toate.
Toata lumea asculta cu admiratie dialectul romano-palestinian si uita sa mai ceara informatii despre situatia elicopterelor- ambulanta prabusite in ultimul trimestru.
De ce crede oare lumea ca un bolnav dus cu viteza sunetului la spital are sanse de vindecare mai mari ,nu se stie.Pentru ca, iata, uneori isi pierde sansele tocmai din cauza vitezei demente a ambulantelor incapute pe mana unor cabotini cu halat.

Stilul paisan este accesat de mai toti locuitorii tarii care au avut imprudenta sa se hotarasca de a veni cu masina la Bucuresti.
Unii dintre acestia se trezesc din reverie la timp si lasa vehiculul in suburbii.De acolo ajung in Capitala pana seara ,datorita unor sanse intamplatoare.
Alta categorie cuprinde inconstientii curajosi ori fricosi care persevereaza in eroarea de a intra la volan in acest oras.Dumnealor epuizeaza anual inca din iunie fondurile Spitalului de Urgenta.Tot ei au falimentat cu succes doua societati de asigurari auto,numai in trei luni.
Ultima categorie le razbuna pe celelalte doua.Acestia sunt soferii unui judet de la Mare si ai unuia de la Dunare.Se cunosc si ei ii cunostem si noi.Ei stiu doar un singur fel de a circula dupa lege .Da, dupa legea junglei.
Cand patrund prin portile orasului fac prapad peste tot.Asa circula si la ei acasa .Aici cand ajung ,bastinasii se feresc de ei si le fac un fel de culoar de siguranta.Pana si taximetristii o lasa mai moale in fata lor,deocamdata.
Se fac estimari de a li se aplica un fel e exclusivitate cam asa cum ne-au facut-o ei cu bariera de la Mamaia dar mai hard.
Stilul feminist vine sa limpezeasca zilele noastre de soferi loviti de toate cele.
O doamna sau domnita la volan, starneste o prospetime si o rumoare de care dumnealor sunt constiente dar nu o arata.
Este ca o defilare pe un podium .
Una circula ca o gazela alegand atent si lin benzile .Demareaza usor si opreste la semafor ca o adiere.
Alta parca acum invata cum sa mearga pe tocuri.Se uita cu ochii umezi dupa ajutor si o simti ca ar dori sa-si lase chiar acum cabrioletul si sa plece pe jos, leganandu-si geanta ,printre frunzele toamnei.
Cealalta parca danseaza dupa o partitura agitata.Nu sta locului ,sare de pe o banda pe alta,nu prea e atenta ,isi urmareste muzica din cap.Acuma recurge la un spagat usor intarziat si calca pe rosu.
Agentul o primeste cu bratele deschise si porneste leganandu-se catre ea care il asteapta cu zambetul la vedere.
Iata una care merge ca si cand ar fi singura pe drum.
Se imbranceste in stinga si in dreapta,nu cere voie, nu multumeste,nu zambeste.Da in toate baltile si stropeste pedestrimea :o purcica.
Un SUV maricel duce persoana pretioasa a unei dudui solemne si incruntate.Pleca intr-un loc unde este foarte importanta. Nu se grabeste, nici nu lancezeste.Poate sa ajunga oricand ,lumea o asteapta iar din salariu nu-i poate lua nimeni. Parca maine nu va fi la fel?

Stiluri distincte de sofat mai au aviatorii,politistii,agentii de vanzari,soferii de pe autobuze,masini de pompieri , de adunat gunoiul,vanzatorii de mancare chinezeasca si de iluzii de tot felul.
Copiilor cel mai mult le place sa-si conduca vehiculele mari si mici in regimul marche-arrieree.

Mie grozav mi-ar conveni sa pilotez o masina de tuns si pieptanat iarba.
Daca as avea ocazia.

Niciun comentariu: