Cum sa aveti timp de lectura


Un truism afirma ca a citi e de folos.
Usor de spus .
Dar cate lucruri nu sunt bune si de folos?
Nu e preferabil sa fii norocos,sanatos ,bogat,umblat si frumos daca se poate, decat sa fii ghinionist,sarac,prapadit ,slut si rablagit?Dar cati reusesc sa se califice in prima grupa ?
Destul de putini,evident.Majoritatea nu urca pe podium deoarece nu stiu cum sa o faca , altii pentru ca se multumesc cu putin iar restul nu au noroc.
E mai bine sa fii citit decat incuiat.
Dar cum sa faci si mai ales cand sa poti sta cu o carte in mana si a citi din ea?
Unii dintre cei care citesc se ocupa si cu scrisul.Adica scriu si isi dau cu parerea despre ce au citit.Intorc problema pe toate fetele,privesc un text din tote pozitiile si daca pot sa dea un verdict care sa se bata cap in cap cu un alt verdict referitor la aceeasi scriere ,e o treaba originala si uneori de isprava.Aceste persoane se cheama ca citesc mai mult ca sa aiba ce si despre ce sa scrie.
Sunt insa indivizi si nu chiar putini care traiesc numai din citit . Traiesc o parte sau in intregime viata lor doar ca sa citeasca.
Aceasta le este meseria. Prezentatorii tv si radio,redactorii sefi si secretarii de redactie,
conferentiarii din toate breslele , unii politicieni.. .
Mai dati si dumneavoastra cateva exemple.
Nu,cititorii in stele si cititorii de contoar ies din discutie desi rolul lor social este unanim recunoscut.
Cazurile de mai sus reprezinta exceptii .Oamenii acestia sunt obligati ca sa citeasaca. Asa cum sunt obligati sa traiasca si sa se duca la serviciu.Le este adica, intr-un fel, mai usor sa confirme celebra zicere cu binefacerile lecturii.
Cu noi ceilalti insa ce se poate face ? Sau ,se mai poate face ceva ?
Problemele noastre in legatura cu cititul sunt destul de multe .
Daca reusim totusi din noianul de carti ce cad peste noi sa ne alegem o anume carte pe care sa o citim nu am rezolvat mare lucru.
Greul de acum incepe .
CAND SA CITIM aceasta carte sau cartea care va veni dupa ea?
In care timp din timpul nostru limitat ,la viata noastra, in ultima instanta ?
Experienta personala mi-a atras atentia ca cei care au mult timp ocupat au si multe realizari. Cu alte cuvinte cine are mai multe treburi de facut are si mai multe rezultate finale. Totdeauna un om foarte ocupat isi gaseste cumva timp si pentru o sarcina noua.Stie sa-i faca loc,sa -i acorde atentie si sa se ocupe de ea.Avand putin timp stie sa-l pretuiasca si daca ramane undeva vreo ora nefolosita ,acesti oameni nu o lasa ca sa lanceazeasca si o pun la treaba.
Sau in cazul nostru la citit.
Daca au putin timp nefolosit sau aparut ca un dar din senin,indata isi scot cartea din buzunar ori din geanta si se scufunda in paginile ei ca intr-un golf .
Daca nu aveti timp de citit doamnelor si domnilor asta nu este din cauza ca sunteti prea ocupati ci ca nu sunteti suficient de ocupati.Da,da.Nu va mirati.Cine este cu adevarat ocupat are timp pentru orice.Si nu mai apelati altadata la scuze penibile.
Deunazi dintre cei sase muncitori care sapau un sant nou pe trotuarul strazii mele
( “ va bagam fibra optica, unchiule “) in pauza de masa ,doi dintre ei stateau pe sant si citeau.Unul tinea in mana o carte si cu cealalta mana isi baga in gura mancarea,celalalt citea direct de pe fata de masa si cu rol de ziar, asternuta pe marginea santului.

Sunt de parere ca nu este cazul sa ne straduim sa ne creem timp liber ci sa folosim timpul care se elibereaza.
Alergand dupa timp liber ,adica grabind lucrurile ,pasul ori viteza masinii, o sa reusim sa ajungem pana la urma sa ne facem o ora libera.Dar cu ce pret ? Cu pretul de a ajunge la aceasta ora sau ore libere ,gata osteniti de atata alergatura.Ne-am facut rost de o ora de citit dar cand ne apucam de citit,ne apuca si cascatul.
Dupa zece minute am cazut cu nasul in carte.Si in loc sa citim doua pagini,adormim. Doar daca avem noroc,putem visa o nuvela sau o schita.
Prin urmare nu e cazul sa ne punem cu Timpul si in contra lui.Timpul trebuie invins cu armele sale.Daca suntem la dispozitia Timpului si el ne foloseste, trebuie sa ne folosim si noi de el cand incearca sa ni se scurga printre degete si sa se duca de capul lui.
Au ramas zece minute pana la intrare ,la iesire sau pana altundeva,scoateti cartea si cititi trei pagini.Nici nu va dati seama cat de repede o sa reusiti ca sa cititi Anna Karenina sau alta carte mai groasa pe care tot amanati sa o cititi pentru cand o sa aveti mai multa vreme.
Nu o sa mai aveti niciodata mai mult timp.Asa sunt vremurile ...
Ca tehnica ,pentru cititul la minut trebuie sa folositi un semn de carte.Sunt multe tipuri de semne de carte.Eu consider ca cel mai reusit si util este semnul facut dintr-o bucata dreptunghiulara de tabla sau plastic taiata in unghi la ambele capete scurte.Ea se indoaie la jumatate si devine o clema care incaleca pagina iar varful unghiului poate sa-ti indice randul unde ai ramas si de unde trebuie sa-ti reiei lectura.
Ca sa aveti o lectura reusita aveti nevoie atat de o carte buna cat si de un semn de carte bun.
Unde se pot gasi astfel de semne de carte nu stiu.Eu am doar doua la care tin tot atat de mult ca la editia legata Don Quijote.
Pe unul mi l-a cumparat fiica mea de la Berlin si este din tabla germana eloxata cu toata seriozitatea iar pe celalalt l-a adus fiul meu de la Dartmouth College Hanover,New Hempshire si il sterpelesc de la el cand il ratacesc pe al meu.Timpul cheltuit pentru cautarea unui semn de carte ratacit se poate contabiliza ca timp de lectura sau nu.Eu il contez ca lectura...
Pentru a citi nu ai nevoie doar de timp, semn si carte.
Trebuie sa ai si pofta de a citi. Uneori pofta trebuie stimulata.Asa cum unii beau o votca inainte de masa ca sa-si stimuleze pofta de mancare.
Cum procedam ,practic ? Fiecare poate gasi o metoda,important este ca sa dea rezultate adica sa declanseze pofta de citit.
O metoda buna in aceasta perioada este sa te uiti la televizor.
In maximum trei zile oricine se poate convinge ca programele de pe orice post tv de pe mapamond atat sunt de prost facute incat sunt extraordinar de bune pentru a-ti starni pofta de orice altceva, nu numai de citit.
Alta metoda este sa nu te uiti la televizor.
Practic se scoate monstrul din camera si pe mobila pe care a zacut ,se asaza un teanc de carti pe care va doriti sa le cititi.Avand acest teanc in fata ochilor pe de o parte va vine pofta de a citi iar pe de alta parte incercati un sentiment de vinovatie fata de cartile nebagate in seama de pana atunci.Personal nu pot garanta pentru aceasta metoda deoarece nu am aplicat-o din cauza opozitiei sotiei de a scoate televizorul pe motiv ca va trebui sa redecoram toata casa dupa aceea.
Ca sa folositi mai bine timpul consider ca orice carte inceputa trebuie neaparat terminata.
Presupunand ca Dvs.ati ales-o sau ca v-a recomnadat-o cineva apropiat,odata ce ati inceput a o citi e musai ca sa o terminati.
Dar in ritmul de un volum pe saptamana,nu va lasati pe tanjala.Este plina lumea de lenesi.S-ar putea ca sa dati de o carte pe gustul vostru si atunci e usor de citit repede .
Daca aceasta carte este dimpotriva greoaie si plicticoasa o sa o cititi si mai repede ca sa scapati de ea.
Nu incercati sa o aruncati dupa cateva pagini sau pe la jumatate ca v-ati ars. Multe carti devin incantatoare doar dupa ce le decojesti de primele doua sute de pagini.Deci oricine pretuieste timpul sau de citit trebuie sa citeasca pana la sfarsit cartea inceputa.
Ca sa va gasiti mai usor timp pentru lectura antrenati-va ca sa cititi in orice conditii si pozitii.Cititi in picioare ,culcat,tolanit ,rezemat,sezand si chiar si mergand pe jos ori la volan.Cand mergeti pe jos ,cu putin antrenament, o sa cititi fara teama de a va ciocni cu cineva pe trotuar pentru ca azi toata lumea merge in automobil.
Puteti citi eficient si cand sunteti la volan deoarece azi toata lumea mergand cu automobilul se produc ambuteiaje care va ofera un timp destul de manos pentru lectura.
La o ora bine aleasa, pana sa treceti de intersectia de la Universitate ,dati gata doua povestiri de Cehov sau vreo zece sonete ale marelui Will.
Cititi oriunde. In tramvai,in tren,pe camp,pe plaja,in living ,in biblioteca,in bucatarie ,pe balcon ,in pod, in dormitor ,in...Nu acolo,nu ! Persoane deosebit de serioase sustin ca nu e bine si chiar daca eu sunt de alta parerere, sa nu faceti ca mine.
Nu va pierdeti timpul de lectura ca sa cautati un loc potrivit.Unde va aflati puteti citi.Daca nu aveti chef de citit motivul ca sunteti prea deranjati de ambianta ca sa puteti citi poate fi invocat dar ati putea gasi cu putin efort ,un argument mai sincer pentru lipsa Dvs.de chef.
Ar mai fi multe de spus dar ma limitez sa mai adaug la cele de mai sus doar un ales omagiu .
Acest omagiu datorita faptului ca este ales nu poate fi dedicat decat unei doamne.
De indata ce am avut privilegiul sa-i fiu prezentat am aflat ca era o mare specialista in traducerile din literatura rusa si suedeza ,cu volume publicate si cunoscute.Desi era in pragul varstei a treia aceasta incantatoare persoana avea un stil degajat si o conversatie uimitor de sincera.
Despre ce sa vorbim ? Despre carti ,fireste.Si din una in alta imi spune.
- Domnule ,eu nu am citit “ Razboi si Pace “.Uite ca nu am avut timp de ea.Daca nu era asa de groasa o strecuram eu ,dar pentru cinci caramizi nu am avut vreme.
De mirare la aceasta persoana era faptul ca o declara fara nici un fel de jena .Nu o citise pana la anii ei si nici nu-i era rusine .Spre deosebire de unul ca mine care dau din colt in colt daca ma intreaba cineva, mai in amanunt ,de Kundera sau Rushdie.
Nici eu nu citisem pana atunci epopeea lui Lev Tolstoi si deodata datorita declaratiei acestei doamne m-am simtit eliberat.
Aveam cartea notata pe o lista lunga si cautam timp si liniste ca sa ma apuc de ea ca si cand m-as fi apucat sa cladesc o casa .Totusi amanam considerand-o carte a adolescentei si studentiei. Pot sa invat ca sa merg pe trotineta ,la anii mei,fara sa fiu ridicol ?
Dupa discutia cu doamna eram eliberat de rusine insa nu mai aveam atata timp cat la saisprezece ani.
Si atunci am inceput sa citesc la minut.Aveam zece minute,citeam trei pagini,puneam semnul ;mai apareau de undeva douazeci de minute libere ,iar mai citeam o bucata buna.
Si asa am dat gata cele cinci caramizi uimitor de repede.
De atunci pana acum mi-au trecut multe caramizi prin mana ,prin fata ochilor si prin suflet ( va rog sa ma scuzati ).
Daca stau sa inumar, cartile citite dupa acest sistem ar umple o remorca pentru caramizi ,asa mai mica .
In eventualitatea ca m-as motiva mai bine ,in doi ani s-ar putea aduna de-o vila ...

2 comentarii:

Mihai spunea...

noi credem ca, dincolo de orice reteta fabricata, conteaza si familia care te-a crescut si casa in care ai crescut.
cat despre cititul la volan, dac-o spuneau...'altii', le confiscai rapid cheile de la masina :)

Ana spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.