Arte si meserii


Pana acum un deceniu chiar si in Europa occidentala profesia coincidea in cele mai multe cazuri cu ocupatia.
In tarile cu regimuri comuniste insa, aproape totdeauna daca erai inginer faceai munca de inginer iar daca erai zugrav-vopsitor munca ta era zugravitul si vopsitul .Atat.
In America aud ca nu e nici o incompatibilitate sau compatibilitate intre profesie si ocupatie.Ca inginer poti foarte bine sa traiesti din spalarea vaselor sau din soferia de taxi.Dupa cum un gunoier sau o vivandiera pot sa faca o buna cariera in industria cinematigrafica. Nimeni nu te opreste ba chiar te lauda cand ai doua sau chiar trei ocupatii diferite de pregatirea ta de baza.
In umbra Carpatilor insa, multa vreme, mult prea multa, a trecut pana cand primii oameni au inceput sa intelega faptul ca meseria si-o practica doar cei norocosi.Ceilalti au ocupatii pe baza carora isi justifica existenta ,pofta de viata sau disperarea,dupa caz.
Primele tentative de evadare au aparut ,curios, pe partea profesiilor intelectuale si liberale.Deci relativ usoare si banoase.
Artistii si dentistii pot depune marturie despre un caz notoriu.De ce dentistii ? Pentru ca persoana care a evadat din profesia de baza era dentist .Da. El a scris timp de aproape patru decenii cred ,textele si libretele de la Teatrul Tanase din Bucuresti.Umorul sau facea sali pline iar anecdotele si cupletele cu chelneri, frizeri si taxatoare ajungeau din sala de spectacol direct in folclorul nou socialist.
La inceputul anilor 90 ,au inceput si miscarile pe acest plan.
Pionierii evadarilor profesionale starneu nu rareori mirare si comentarii de toate felurile.Sotia mea si cu mine am fost siderati intr-o piata populara de prezenta profesoarei de matematici a fiilor nostri care vindea pasari vii la o toneta .Era bine ? Poate ar fi fost mai potrivit pentru ea ca sa stea in timpul acela si sa scrie la o culegere de probleme sau o la o carte de probabilitati ?
Cine sa stie daca dupa ce-si vindea puii nu seocupa si cu asta ?
Oricum fii mei o pastreaza cu drag in amintirea lor si spun ca i-a facut sa iubeasca matematicile . Doar ca ei nu au putut sa le inteleaga .Inca doua iubiri neintelese pe lume.

Acum ceva timp venind de la Sosea pe langa Institutul Parhon,vad de la distanta un barbat relativ cunoscut carea facea miscari de cosas pe trotuar.Apropiindu-ma am constatat ca era un cunoscut actor ,societar al Teatrului National care-si matura trotuarul din fata locuintei de frunzele toamnei.Nu tusea si nici sange din nas nu-i curgea.
Dupa un timp trec prin zona si vad iar o figura cunoscuta.Nu stiam sa am atatia cunoscuti in aceasta enclava exclusivista .
Era o marcanta diva TV,lungana, distisa , permanent cu privirea umeda si un zambet trist pe fata.Prezenta mai demult stiri si dupa intoarcerea armelor in contra totalitarismului o pare dintre teveristi intorsesera armele si contra Televiziunii.
Cu aceasta ocazie Doamna cea distinsa care venea seara la stiri si citea cu gratie ,a lasat dracului distinctia, s-a catarat ca o capra pe gard si a inceput sa clameze directive,invective si lozinci.
Atitudinea de Ana Ipatescu varianta cu decolteu adanc ,nu-i venea rau,dar a iesit rau pentru ea.A fost scoasa de la stiri,lumea nu o mai vedea si publicul o uita incet .
Mai sa fie,o recunosc.
Ea era,Distinsa.
Inalta,aeriana ,pe tocuri cat niste surubelnite in plovar mulat si fusta ,intr-o atitudine cambrata, isi spala atenta cu furtunul masina.Regina spala masina ( scuze).
Isi vedea de treaba cu aceeasi concentrare cu care altadata citea stirile.Nu mi-a aruncat nici o privire.M-as fi multumit chiar cu una mai putin trista si umeda.

Ar fi multe de spus dar o tendinta importanta se cuvine mentionata.Pregatirea profesionala in mai toate domeniile ,in scoli si facultati este din ce in ce mai slaba.
In toata lumea anii de studiu se reduc iar taxele creasc. Rigoarea si pasiunea sint inlocuite de indiferenta si spiritul gregar mai ales in randul studentilor.Profesorii cedeaza si ei putin cate putin din pretentii.
Acum aud ca nu este considerata nici o absurditate clasificarea Universitatilor dupa cate premii si cuceriri stiintifice au profesorii acelei Universitati.
Nu ar trebui sa fie evaluati studentii? Sau integrarea ,evolutia si cuceririle stiintifice ale fostilor studenti de la acea Universitate ? In felul acesta ai evalua Universitatea , profesorii ei si studentii dintr-un foc.
Iata ,eu am avut niste profesori de matematica extraordinari.Pana acum am avut onoarea sa cunosc si cativa matematicieni cu totul notorii.Cam cata matematica sunteti de parerea ca stiu ?
Daca insa pregatirea in scoli si universitati este aleatorie ,rezistenta la desprinderea de cordonul ombilical al profesiei cucerite atat de usor ,este o bagatela.
Poti usor sa renunti la meseria asa de simplu castigata in trei ani de distractii , intreceri sportive ,amoruri si libatii iar dupa aceea sa faci pe vanzatorul de inghetata fara nici un regret. Tocmai s-a eliberat un loc la toneta din colt.Baiatul care vindea acolo joaca intr-un film sau a intrat la facultate.De ce nu ?
Pregatirea fiind asa cum am spus vom avea multi specialisti dar putini de calitate reala.Dintre acestia cam trei sferuri renunta din varii motive sa practice si ori raman cu adevarat foarte putini oameni de meserie ori numarul celor putini este completat de indivizi care-si fac publicitate sau de sarlatani si escroci.
Una peste alta ,toata lumea pierde.Sau poate sunt si unii care castiga,dar stau ascunsi .Noi nu putem sa ii numim dar unele banuieli am avea.
Colectam dovezi .

Niciun comentariu: