Istoria unei afaceri grase

La un an dupa ce ce se luasera ,in familia Matache de toate ale casei avea grija numai doamna Geta,adica sotia lui Bebe.
Apartamentul il capatase Bebe de la fabrica unde lucra ,prin sindicat.
El era singurul burlac din echipa de operatori chimisti si mai mult din invidie decat de grija lui, toti il intrebau de ce nu se insoara ca sa intre in randul lumii.
Bebe baga tot felul de motive .Ba ca nu are armata facuta,ba ca sa mai stranga si el un ban .
Sa scape de cicaleala...
Pe vremea aia dormea la camin si manca pe unde apuca.De spalat si de calcat ,cu ce avea el, se descurca .
Pantalonii ii vara sub saltea si dimineata erau mereu la dunga festiva . Camasa o spala in baia comuna ,o agata la geam si dimineata era fresh.
Traia bine si neinsurat .
Cand poftea sa mai schimbe aerul din cutiuta unde avea dormeza la camin si sa simta si el parfum de femeie,cum se zicea atunci,chema cate o fata la cafea. Caminul fiind mixt fetele stateau toate in cutiutele de la etajul 3 .
Mirosea a parfum in tot cartierul de la ele.
Pe scurt ,nu-i venea sa lase viata de camin pentru viata conjugala .
Doar ca nu era dupa el.
Colectivul marea presiunea ca sa-l bage in randul lumii.
- Bine ma Bebe ,tu crezi ca noi de prosti ne-am insurat ?
Bebe ce sa spuna? Tacea si asculta.
-Nu ti-ar prinde bine si tie sa mananci o ciorba calda,sa dormi intr-un pat curat si sa nu mai umbli teleleu ?
Bebe,asculta si mesteca .Era pauza de masa de la unsprezece.
Cand mai ramaneau zece minute presiune crestea.
- Lasati-l ma,ca poate nu-i place fetele . O avea omul alta orientare...
(asta vrea sa creada ca-i lua partea ,manca-l-ar puricii !)
...Si radeau de se zguduia hala.Cand hahaie douazeci de insi,zdrangane toate geamurile.
-Uite Bebe,Nutica laboranta... nu-ti place de ea ?
Bebe tacea mai departe.
Dar si tacerea e un raspuns.
- Adica lu’ dom’ inginer ii place,soferului lu dom’ director ii place . Felcerul de la dispensar e topit si ala.Tie de ce nu ti-ar placea o nevasta ca ea ,ai ?
...Si iar zdranganeau toate geamurile halei.
Plecau dupa asta la munca lor prin gangurile ca niste galerii de mina ale fabricii.
La iesirea din schimb,Bebe dadea sa le intre pe sub piele si chema pe cate unul la o bere.Credea, la mintea lui,ca poate sparge coeziunea grupului si sa scoata un armistitiu.
Dar nu se lasau momiti .
-Bebica,mersi , ma duc sa-l iau pe ala micu de la cresa.
- Bai,altadata vin dar acuma fug sa adun apa din casa, ca m-a inundat un bou de sus.
-Pustiule,ma asteapta nevasta la piata sa-mi puna in carca niste sacose cu varza.
- Ma duc sa-mi iau masina de la vopsit,daca o fi gata.Altadata ,cu placere.
Cum ieseau pe poarta fabricii de detergent ( fabrica de impachetat praf i se zicea in oras) tasneau ca din pusca in toate partile.Parca dadeau turcii.
Daca la munca abia se tarau de colo colo,cum ieseau pe poarta o luau la trap sau la galop.
Regula era valabila atat la intrare cat si la iesirea din uzina care facea detergentul de spala toata tara. Veneau in trap la uzina ca sa nu intarzie si plecau tot in trap sa ajunga mai devreme la nevasta si copii...
Doar Bebe,umbla in pas de voie atat la venire cat si la plecare.
Avea timp berechet .
Caminul era lipit de gardul uzinei si in cinci minute era la serviciu.Cand ploua sau vrea sa faca miscare ,iesea din bloc si dintr-un salt era in sectie la el. Ce bine.. .
Dar de cand se tineau de el ortacii sa-l capatuiasca,simtea ca binele asta era pe duca.
Azi asa,maine asa,timpul trecea,presiunea crestea.Colectivul isi sporea mijloacele de persuasiune asupra catarului.Veneau de acasa cu sarmale , tocanita , placinte si cozonac, sa vada si catarul cum e sa fii insurat.
- Ia si tu mai Bebe de colea,ca te-oi fi saturat de cartofi prajiti la reseu.
- Bai,o sa faci ulcer ca mananci doar prostii.
Bebe inghitea si tacea.
Pe urma au inceput, pe rand, sa-l cheme sub un motiv sau altul pe la casele lor de familisti asezati.Acolo ca din intamplare aparea o verisoara , o vecina sau colega amfitrioanei . Bebe ramanea singur cu fata cand gazdele se duceau sa spele vasele. Se uita pe pereti si tacea,ce sa se incurce...
A doua zi,la munca,iar comentarii,ironii si hahaieli.
Era din ce in ce mai grea viata de burlac.
Fetele de la camin se mai imputinasera si nu se mai tentau la o cafea la el in camaruta.Pofteau local in oras,parfumuri cadou si flori cum vazusera prin filme.Treaba se complica si simtea ca mult nu-i mai merge.
Si asa a fost.
Totul a inceput dupa ce Nutica laboranta blondina a fost mutata la fabrica de caramizi.
Asa era atunci,daca se intampla sa calci pe bec,te muta de colo colo.Daca tineai sa revii si erai istet, acolo unde te mutau iar calcai pe bec.Si te muta si de acolo... Asa,din bec in bec puteai in doi ani sa ajungi de unde ai plecat.
Ei, in locul lasat de Nutica a venit Geta ,consoarta de astazi al lui Bebe, catarul de ieri...
Getuta era bruneta si iute, nu blonda si visatoare ca Nutica.Micuta si vorbareata, nu lungana si tacuta ca ailalta.Radea cu toti dintii si te privea direct, nu facea pe Monalisa, ca Nuti.
Daca scapai vreuna mai nesarata si una si alta roseau.Doar ca la Getuta nu se vedea prea bine, ca era bruneta naturala ,nu naturalizata.
De unde venea ea la fabrica de praf si din care cauze ,nu stia nimeni.
Fata operativa,in trei zile, Getuta scanase tot ce misca in teritoriu.
Dupa o saptamana a pus faza mare pe Bebe Matache de la Sectia Conditionare si pe unde se intalneau se auzea doar ciripitul ei.
Totusi, in laborator s-au prezentat imediat ce a venit ea ,cu diverse probe si inginerul si soferul directorului si felcerul de la dispensar.Dupa vreo cateva incercari nu le-a mai calcat la niciunul piciorul pe la ea.
”Au iesit prost la probe”,mustaceau colegii lui Bebe...
Care vrea sa aiba analiza la clor sau sulfit mai repede ,se ruga de Bebe sa o duca el . Cand mergea altcineva , buletinul de analiza iesea poimaine seara iar cine insista sau se obraznicea, se umplea de dracuielile Getutei.
Daca nu se lasa, fata punea mana pe telefon si intreba pe mitocan cum vrea sa-l faca sa zboare doar din fabrica sau si din oras.Avea de ales...
Dupa o luna toata lumea o respecta si o iubea pe Getuta ca era plina de viata , dintr-o bucata si nu o mata lesinata ca Nutica.
Pana si directorul ii zicea sarumana.Era ceva rar la el,nimeni nu-l mai auzise vorbind in asa hal la serviciu.Directorul era un om popular si la femei le zicea fa iar la barbati ba.
In doua luni Bebe avea exclusivitate in laborator.
Era ca un comisionar vamal,toate probele treceau pe la el.Le ducea si le aducea doar el ,alta nici nu mai facea.
Pauza de masa o lua acuma in laboratorul Getutei, tete -a- tete .Cand era cate o analiza mai dificila, asa ca la vreo doua ore de testari, il retinea si pe Bebe sa o ajute ca sa iasa rezultatul mai bun.

Dupa trei luni se vorbea pe la colturi ca Geta l-ar fi intrebat pe Bebe ce are de gand...
Din cauza ca peretii au urechi, s-a aflat cum Geta i-a spus ca trebuie sa se hotarasca si ca ea nu vrea sa mai fie mutata cu serviciul si de aici,din cauza lui.Ca mai bine pune mana pe telefon si zboara el.Sa-si aleaga unde...
- Getuta draga,hai sa zicem ca te-as cere de credincioasa sotie ,incepu Bebe un discurs fluviu...
- Baiatu ,ma p.. pe zicerile tale.Vrei sa-ti zic eu acuma ca pun mana pe telefon si-ti fac rost de un zbor numai dus la Faurei ? Hai zi,vrei sau nu vrei ?
De acum, in fapt se daduse ordinul de capitulare.
- Mai papusa,eu as vrea ,dar n-am casa .Unde vom sta daca o sa fim o familie?
- Nici un daca,pispirica,nu merge asa cu daca si cu parca ,pe care i-a luat dracu din barca de prosti ce au fost. Ia colea hartie si fa cererea de casa, la conducere ,ca d’aia esti barbat nu fitil de lampa...Spune ca te insori,si ca vrei casa.Hai nu te mai moscai,sa vii cu numarul de la registratura la fata aici.Sa nu-mi faci vreo schema ca ...stii tu..
- Stiu ,am... zburat.
La conducere i-au luat cererea au inregistrat-o , l-au trecut pe un tabel de prioritati si pe unul de urgente.Era la numarul 37.200 pe oras si la 4261 pe platforma chimica.Secretara l-a felicitat pentru decizia lui de a se insura si i-a urat casa de piatra .O japita sclivisita si aia...
S-a intors la Geta credea el, oarecum victorios.Pana-i venea randul la casa peste vreo 20 de ani avea tot timpul sa o ceara de dreapta sotie.
-Ia sa vad ce ai facut .Da hartia aia la mine,ce te razi ?Ai facut un manz mort,de nimic nu esti bun !
-Asta e,ne resemnam ,ce sa facem .Mai amanam si noi, ce atata zor...
-Lasa ca vezi tu zor de la mine, mai incolo.Acuma n-am timp de tine,hai la director.Acolo ma tii de mana si nu zici nimica,eu vorbesc.Nici macar din cap sa nu dai , ca nu esti in stare.Hai ,trap.

La director, Sclivisita de la usa nici nu fu bagata in seama de mica delegatie cand i se spuse ca e sedinta.Au intrat peste el din prima.
- O ce placere,facu omul in fata vijeliei.Ce-am auzit sa fie cu noroc,nasi de cununie aveti ?
- Domnu’ Paul,ce nasi ? N-avem casa,nasi vedem noi mai incolo.De-aia am venit,nu sa va tocmim de nas.
- Pai eu de unde sa va dau,fabrica nu are case.Daca avea, cu draga inima...
- Domnu director,pe mine nu ma luati ca nu aveti,ca eu nu sunt Bebe sa ma fentati matale.Eu am venit cu Bebe,dar nu sunt Bebe...
- Totusi,daca...
- Vreti sa va dau adresele alea unde are fabrica apartamente prin oras ? Vreti matale sa va spun cine merge in apartamentele alea de protocoale ,cu cine se duce si ce face acolo ca porcii pana dimineata ? Vreti sa-i spun si la sotia dumneavostra care ma stie de dincolo unde am lucrat,unde sunt apartamentele alea si cine merge acolo cand zice ca merge in deplasari ? Sau poate vreti sa ma lasati ca sa dau un telefon din birou de la dumneavoastra ? Cum ziceti ca ar fi mai bine ?
- Pai, sa intrunim biroul sapatamana viitoare si sa...
- Domnu director,biroul puteti sa -l puneti si luna viitoare si la anul.Nu e treaba mea.Fiti atent.Maine,la ora 8 ,Bebe va asteapta aicea la birou ca sa-i dati cheia.Sa nu-l tineti sa astepte ca am treaba cu el.Daca nu vine cu cheia vin eu, dar nu o sa mai fiu asa de calma . Bine ?
- Lasa,ca se face,maine e rezolvata.Tinerii casatoriti au prioritate zero.
- Pai asta vream sa aud,manca-v-as ochii ! Hai sa va pup,uite v-am umplut de ruj.Ce bucuroasa sunt...Hai, Bebe.
In anticamera era sa o rastoarne pe Sclivisita care se precipita la biroul sefului cu apa si aspirina pe o tava lucioasa.
Nu era usor sa iei o casa de la Stat nici in comunism .

Dupa trei zile pentru acte si alergatura, familia Matache era mutata la un apartament cu doua camere pe hol ,cu balcon si dependinte.
Ca prin minune apartamentul de uz obstesc ,pentru protocol, a fost trecut in uzul lui Bebe si Getuta.
Au dat o zugraveala cu echipa de la fabrica,sa se mai duca mirosul de tutun ,bere si parfum de dama.Au legat arcuri noi la sofa si la canapea,au reparat fotoliile si au pus garnituri la robinetul din baie.
Colegii le-au dat un aragaz iar directorul un sac de tix,pentru menaj .
Mireasa a venit singura cu zestrea intr-o sacosa gogonata ,cu cearsafuri, prosoape si o perna .In cealalta mana tinea un ghiveci cu o muscata inflorita.
Mirele si-a adus zestrea intr-o punga in care avea aparatul de barbierit si pamatuful.Restul era pe el...
Incet incet s-au aranjat,de la o ruda cu un scaun,de la alta cu doua farfurii,o vecina milostiva le-a dat o ceasca.Asa, pentru inceput. Pe urma rate,imprumuturi ,au avansat si o duceau bine,ca se iubeau.
La casa lor canta doar doamna Matache, ca ea ducea si tot greul.Deretica,gatea ,cosea,aducea meseriasi ca sa mai dreaga una alta.Bebe nu prea facea nimic practic.N-avea chemare de gospodar.
Era el muncitor ,dar in chimie,era operator chimist.
De cand se angajase la Fabrica de Praf facea un singur lucru.Lua dintr-un butoi cu galeata un praf galben,pe baza de sulf si il punea pe o banda.Banda ducea praful asta in alta parte .Pe Bebe nu l-a interesat niciodata unde.Nu-i pasa lui de astea.El era multumit ca era un punct cu toxicitate si le dadea gratis slanina si lapte.
Unii din echipa spuneau ca la vremea lor se dadea si o jumatate de rom pe zi .Acuma se da numai pe bani la birtul din colt,deh.
Totusi ei se descurcau si traiau asa cum traia toata lumea.
Cand romanasii au intors armele in contra comunismului,au intors armele si contra Fabricii de Praf.
S-a hotarat ca e putreda ,ca polueaza si ca e un morman de fier vechi.Au inchis-o dar de mila ei nu au taiat-o sa o dea la fier vechi,au vandut-o la unii pe mai nimic.
S-au rugat vreo patru luni de niste arabi sa o ia.Au luat-o si arabii doar ca sa-i faca un hatar directorului cu care se cunosteau de la facultate,de studenti.Dupa ce au luat-o , nu au mai vrut sa taie fabrica si au pus furtunul pe ea.Au spalat-o de praf si de murdarie ,au vopsit cosurile de evacuare care treceau peste gard si au scris mare noul nume, sa se vada din Centru.Au chemat jumatate din muncitori la munca si au inceput iar sa impacheteze praf.
Asta vreo trei saptamani,dupa care au dat faliment.
Muncitorii au plecat acasa o luna.Intr-o luna iar s-a vandut la altii.Au chemat iar vreo 30 de oameni si iar s-au pus pe facut praf.
Intr-un an si jumatate fabrica s-a vandut de inca patru ori ; era cerere mare de praf si au mai chemat la munca cinci muncitori .
Ce produceau 400 de oameni in trei schimburi inainte,produceau acuma doar 35.Restul dintre ei erau complet liberi.
-Ba,ati vrut libertate,aveti ce-ati vrut.Nu mai veniti la mine ca n-am unde sa va bag.Hai ,ca am treaba ,zicea domnu’ Paul cand venea vreunul sa-i cera de munca.

Din familia Matache mai lucra la praf doar Bebe.
Era badygard acuma.Pazea gardul de la caminul tineretilor de burlac.
Avea uniforma de Rambo,fluier, sapca si baston.Nemailucrand la toxic nu mai primea slanina si lapte, dar nu-i lipseau .Ii lipsea Geta . Laboratorul era suprimat,analizele se faceau automat
intr-o valiza cu luminite verzi care clipeau degeaba.
Din laboranta, Getuta a ajuns guvernanta.
Mai intai la un chinez cu doi copii,dupa aia la un arab cu doua neveste si in ultimul timp la nepotul unui bulibasa local.
Nu o ducea rau,lumea o iubea ca si inainte,dar ea suferea ca nu mai are influenta.Inainte, cum intindea mana la telefon,zbarnaiau toti .Acuma ca sa-si puna o priza ori o placa de faianta trebuia sa se roage de toti blescosii.Mai trebuia sa si plateasca tot,sa le faca ness , conversatie si sa adune mizeria pe care o lasau .
Cu toate mai era cum mai era dar daca se ivea ceva de mesterit prin casa, era jale cu J mare,cum se zice.
Dadea telefon dupa zugrav ,venea ala cu galeata si cu bidineaua ,tocmea lucrarea, lua jumatate din bani avans pentru vopsea ,lasa sculele si ori mai venea peste o luna sa mai ceara bani ca s-a scumpit vopseaua ori nu mai venea de loc si ramanea Getuta cu mizeria de galeata si cu holul nefacut.
A incercat sa se mai dea pe langa Bebe sa mai faca si el ceva,ca de-aia e barbat.Macar un cui trebuia sa stie sa bata ,ca barbat.Nu ?
S-a lamurit repede cand l-a rugat sa-i bata un cui in hol ,pentru umbrele.Cand a ajuns acasa, Bebica facuse treaba si acum se canonea sa o dreaga : batuse un piron de 40 de cm in perete si iesise varful cuiului in palierul blocului ,sa zgarie lumea trecatoare.
Nu se mai putea asa .
Toti prietenii lor prosperau ori cu faianta noua din baie,ori cu o haina de blana ori cu vreo masina straina seven-hand iar pe ei cadea casa.
Ideea a avut-o tot doamna Matache,intr-o seara cand statea cu Bebe si se uitau amandoi la televizor cu privirile in gol ,fiecare cu gandurile sale.
- Mai Getuta,tu ai vazut ca ai fire de par alb ? facu Bebe holbandu-se la parul ei ca pana corbului.Uite,aici. Si aici ai cateva fire...De cand ai tu par alb ?
- Bine ca te-ai trezit sa mai vezi si tu cate ceva in jurul tau.Parca dormi toata ziua,nimic nu vezi. Il am de mult ,baiatule.Uite,firele astea d’aici numai tu mi le-ai facut.
- Si alealalte ?
- Alea mi le-au scos meseriasii care vin p-aicea ,mai mult strica,iau banii, pleaca si nu mai dai de ei un an.Ala care a venit asta vara sa-mi puna masina de spalat,m-a terminat.Ori il omoram eu ori ma omora el daca nu sunau vecinii la usa.
- Aha,de-aia erai tu cu tigaia in mana atuncea.Da ce ti-a facut,nu te-a respectat ?
- Hai,ca iar visezi ...Ma duc sa fac un dus,strange si tu pe aici inainte sa te culci.
* * *
Masina lor veche de spalat isi daduse duhul si au cumparat una noua.Au adus-o acasa ,dar nu avea cine sa o monteze.
Instalatorii pe care-i stia Geta de la fabrica ori se lasasera de meserie si faceau altceva ,ori nu mai dadea de ei.
Din obicei ,a pus mana pe telefon si atunci a realizat ca poate sa sune dupa un anunt de la ziar.
In fine a gasit specialistul care a doua zi a si venit la locul faptei.
Simpatic.Brunet ,curatel ,mustacioara zambitoare,sarumana ,domnita scumpa...
Parea priceput .
Dupa ce a servit cafeaua si a obtinut toate informatiile strict necesare de la doamna Geta,inclusiv cand vine Bebe de la serviciu,s-a pus pe munca.
Organizarea pentru montajul propriuzis a durat mai mult,ca restul nu era mare lucru.
Timp de vreo doua ore Getuta a trebuit sa-i puna la dispozitie urmatorele : niste carpe mai vechi, ceva toale uzate de-ale lui Bebe ca sa nu-si strice omul hainele de strada,un ciocan mai greu,o surubelnita in stea,un scaunel,doua dalti una mare si una mica,o panza de bomfaier si o bormasina electrica.Daca nu avea electrica era buna si una manuala dar mergea mai greu.
Spirale avea el.Bine ca nu uitase.
Dupa ce doamna Geta a dat iama pe la vecinii din bloc si a facut rost de tot echipamentul , Simpaticul s-a apucat de treaba.
Vreo trei minute,dupa care si-a dat seama ca-i mai trebuie ceva.
- Scumpa domnita,nu vi se intampla prin casa o bara de cositor si niste stearina ?Nu-mi trebuie multa...
Atunci a simtit Geta cum i s-au albit doua fire de par,dar amandoua odata,nu pe rand.
-Stati ,doamna scumpa,daca nu aveti,ne descurcam.Pana sparg eu peretele va duceti mata la magazin si luati ,ca nu e departe. Sa cereti cositor d’ala bun sa nu va dea frun jaf, ca e toti niste smecheri...
Fugi Geto dupa cositor,fugi repede inapoi...
Cum intra gafaind ,in usa o astepta Simpaticul gatit in hainele vechi ale lui Bebe.
- Sa- mi luati si mie un pachet de tigari nu v-a dat prin gand...asa e ?
Fugi Geto dupa tigari.Cand s-a intors,mai avea inca doua fire albe .
Din hol il interpeleaza pe Simpatic .
-Au venit si tigarile.A fost bun cositorul ?
- Vedem noi cand o fi sa facem lipiturile.Daca tasneste apa, nu e bun.
-Pot si eu sa intru,nu va deranjez ?
Mai bine sta in hol si ramnea cu mai putin par alb.
In mandra ei bucatarie, pe jos era numai tencuiala,in perete era o daramatura de un metru patrat ,chiuveta atarna sparta in trei , iar Simpaticul sta pe scaunel cu ipsos in mustata,tinandu-se de burta.
-Ce-a fost aici ? Domne' ati patit ceva ?
-Scumpa domnita,gemu Simpaticul galben la fata,lucrarea e sub control.M-a luat o durere de stomac d'aia rea ca am uitat in graba cu lucrarea ,sa imbuc ceva de dimineata.
Incalzeste Geto ciorba,pilaful,pune masa...
-Pofta buna va doresc, ii ura din usa .De fapt in sine ei ii dorea moartea fara sa-si dea seama.
-Multumesc,dar poftiti si dumneavostra .Nu serviti acuma ?
- Lasati,eu servesc cu sotul,mai pe seara.
-Aha...Auziti tanti,striga Simpaticul din bucataria demolata spre Geta care intrase in baie sa-si aranjeze parul.Domnu Bebe ce obisnuieste,vin sau bere ? Eu prefer un vinisor,dar mai beau si bere cateodata.
Si asa ,dupa vin,o cana de cafea “ da fara zahar ca face diabet “,vreo doua tigari “ ca e bune la digestie mi-a spus un doctor la care am lucrat “ si telefoane pe la clienti sa-i amane pentru ca “ sunt la o lucrare grea ,daca stiam ce e aici,nu ma bagam,da nu pot sa vin la mata si sa o las pe amarata asta cu apa oprita in casa “ iar si-a reluat rolul principal.
Simpaticul scuipa in palme, puse mana pe un baros si da-i cu sete in peretele de beton armat.
-O sa vedem noi care o fi mai tare la urma, isi facea curaj Simpaticul.
Vecinii in panica,fuga la usa familei Matache .
- Ce faceti aicea coana Geto,daramati blocul,ne nenorociti...
Geta era intre doua focuri.
Se lupta si cu vecinii sa-i linisteasca si cu Simpaticul sa-l opreasca.Pana la urma a reusit si cu mesterul si cu vecinii.
Vecinii s-au retras iar Simpaticul s-a declarat relativ multumit cu distrugerile .
- Mai Getuto, zice ,ar trebui daramat si coltul asta dar tampitii astia de vecini ai tai vrea scandal,lua-i-ar toti dracii.Mai da-mi niste de vin sa-mi spal praful dupe gat .
Cu cat distrugerile erau mai mari si lucrarea mai avansata ,avansa si obraznicia Simpaticului.
Pe Geta incepea sa o incerce frica : in ritmul asta intr-o ora ,sarea pe ea.Trebuia sa-si tina o tigaie mai grea ,pe-aproape.
-Credeti ca o sa terminati astazi? indrazni o evaluare Geta.
-Mami ,facu Simpaticul,la ce am gasit eu aici,numa tevi putrede bagate de toti ageamii care ti-au umblat prin instalatii,s-ar putea sa dureze si o saptamana...da.
Sansa ta e ca sunt eu baiat bun daca vreau si mai pe seara poate ai noroc sa scapi de Mandel.Si zambea la ea cu mustata aia gipsata...
- Pun teava de plumb si robinetii si o sa stim cum stam.Cand iti spun eu te duci jos ,dai drumul la coloana si vedem...
- Va rog mult,domnu Mandeal,haideti sa terminam azi . O sa recunosc si eu cu cat trebuie,da ?
- Fata,eu sunt Mandel nu Mandeal.Mandeal e un dirijor d’asta de simfonii...ori nu stiai? He,he de unde sa stii ? Hai ,fuguta la subsol si da drumu la apa sa facem proba....ai venit ?
Getuta a simtit o pleznitura pe fund,poate ca se lovise in fuga de ceva...nu creadea ca Mandeal asta ,sau Mandel, si-a permis .Lasa ca se lamureste mai la urma...
De atata fuga incoace si incolo,dupa ce a dat drumul la apa Getuta o lua mai incet pe scari pana la patru unde statea.De sus parca venea ca o burnita .
Era placut,se mai racorea.
La unu si la doi ,niste vecini spalau palierul cu carpele.
-Buna ziua !
-Sarumana !
La trei era un dutevino suspect...
Vreo patru cinci persoane se agitau ca la incendiu. Incercau sa duca un rau de apa cu galeata la ei in apartamente si sa-l verse in cada.
Raul sau paraul,ma rog,curgea pe scara care venea de la patru.Ce-o fi ?
-Buna ziua,ce faceti ?
-Pe dracu facem,ne-ai nenorocit...
Atunci a iesit din transa si Getuta.
Paraul izvora din casa de la ea.
Unde pusese oare tigaia pregatita pentru domnu Mandeal ?lua-l-ar toti dracii...
De-abia a deschis usa ,ca era in aval.
Cand a intrat in bucatarie cu tigaia de doua kile in mana ,Mandel era in picioare pe masa.In bucatarie era o balta pana la genunchi si un jet gros de apa tasnea din perete drept in lustra de pe tavan.
-Ce faci ma pe masa boule ?Getuta renuntase la politeturi ...Ce- ai facut nenorocitule ?
-Auzi fa,cu Mandel sa vorbesti frumos ca nu am fost cu vacile amandoi la pascut.Adu repede o carpa sa infundam spartura si pe urma fugi de inchide apa.N-a fost cositorul bun,sa stii..

Getuta nu a mai zis nimic pentru ca nu-si mai gasea vorbele.In schimb a vorbit tigaia de doua kile din mana ei.L-a cotonogit pe Mandel fara sa-i pese de zbieretele lui.Vecinii au sarit si au oprit apa de jos si pe urma au venit la Geta sa o ajute cu ceva daca avea nevoie. Nu ,n-avea nevoie de ajutor,se descurca .
Dupa cat de tare zbiera Mandel,se descurca chiar bine...
La o mica neatentie l-a scapat insa pe misel.A fugit in ciorapi pe scari cu hainele vechi ale lui Bebe pe el.Hainele escrocului ,pantofii si geanta i le-a aruncat Geta de sus.
Dupa ce s-a schimbat si s-a aranjat intr-un tufis,Mandel a inceput sa urle de jos sa-i dea banii pentru munca si deplasare.
Biata Getuta nu mai putea,se adunase lumea in parcare ca la urs iar derbedeul spunea la toti ca el a facut o lucrare la coana Geta si cand a fost sa-i plateasca ea l-a azvarlit pe usa.Unii s-au oferit sa sune autoritatile.Nu ar mai fi durat mult si venea politia la usa ei.
A luat un milion l-a pus pe o bucata de beton de la santierul din bucatarie,a impachetat totul in ziar ,l-a luat la tinta pe Mandel si a lansat lovitura.Doar cu putin l-a ratat,dar nu pot sa-ti iasa toate lucrurile perfect intr-o zi,nu ?
In apartament la ea insa ,dezastrul era perfect.
Din refex a pus mana pe telefon.Dar unde sa mai sune in ziua de azi ? Hai ,sa sune la 112.
Cum a inceput sa tarie telefonul,a busit-o plansul.Cat era ea de tare de nu plangea nici la telenovele,dar la ce patise acuma,era depasita . Auzind ca plange,dispecerul a plasat-o direct la Salvare.
Printre sughituri a apucat sa spuna ce o durea.
-Doamana,dar nu la noi ...Teava sparta,inundatie,pereti crapati...
Geta plangea in telefon de sarea camasa de pe ea.
- Va implor,ajutati-ma ca mor...
- Stati sa vad daca e instalatorul statiei nostre pe-aici poate va ajuta el.O sa va sune domnu' Avram,asa il cheama .Acum inchideti si stati acasa, langa telefon.
Intr-o jumatate de ora Geta,cu tigaia in mana,deschidea unui domn maruntel cu un inceput de chelie si un zambet timid pe fata.N-a zis nimic,n-a cerut nimic.Si-a deschis geanta,a desfacut,a lipit a dezlipit ,a strans niste robineti ,a zambit,a si oftat odata,dupa care iar a zambit si a cerut voie la Geta sa se duca pana jos la masina ca sa aduca putin ciment .
Intr-o jumatate de ora reparase tot ,tot . Urmarile dezastrului erau sterse.
Apoi ,tot cu aerul sau amuzat,a scos ambalajul de pe masina de spalat,a tras niste piroane din ea,a pus-o la locul ei si a insurubat un furtun la bateria de apa.A bagat in priza si i-a dat drumul pentru o proba scurta.
-Buna masina!Merge ceas ,sa o stapaniti sanatoasa !
Geta nu credea ce vedea.Avea ochii in lacrimi si-i venea sa il ia in brate sa-l pupe ...
Dar omul avea treaba,matura molozul si-l punea intru-n sac pe care si-l adusese in geanta.

Oricine ar fi dorit sa vada o femeie fericita trebuia sa o vada atunci pe Geta...Avea ce vedea.
Rar ai norocul sa vezi o femeie fericita.
Unii nu apuca nici macar o data in viata ca sa vada o femeie,cu adevarat,fericita.Asa e lumea...

Pana una alta instalatorul scamator era la usa cu sacul de moloz in mana ,gata de plecare.
-Lasati, duc eu gunoiul ca tot cobor.Ma scuzati pentru deranj...
-Pai stati,cum sa plecati ?Sa va platesc.
-Nu aveti ce sa-mi platiti .Pentru ce ? a fost o treaba usoara.Daca nu va era sotul plecat o facea dansul.Se poate?oameni suntem...
- Macar o bere,o cafea ...sa va platesc deplasarea.
-Nu e nevoie doamna, pentru ca oricum ma duceam spre casa.Iar bere si cafea nu beau,va multumesc.Daca mai aveti ceva de reparat va las numarul meu,sarumana.
Asa a gasit-o Bebe cand a venit de la serviciu.In usa ,zambind cu tigaia intr-o mana si cartea de vizita in cealalta .
- Da ,cine era ala de a iesit de la noi,ca nu-l stiu ? Mai avem bere la rece ? sunt rupt de oboseala ...
- A fost un OM,mai barbate ,de ne-a montat masina de spalat care zace in bucatarie de doua saptamani,rugandu-se de tine sa o pui in drepturi...
- Pai nu sunt de meserie,nu ma bag daca nu ma pricep...
- Aici ai mare dreptate ,na-ti berea ca sa te racoresti dupa munca,adoratule...
* * *
Asta era istoria care i-a deschis mintea Getei.
La baie, in timp ce se rasfata in sampon i-a venit si ideea ,ca lui Arhimede.A descoperit principiul dupa care un ageamiu smecher poate castiga mult mai bine decat un specialist destept. Derbedeul de Mandel luase un milion fara sa faca nimic in timp ce Scamatorul care era un specialist model,facuse o treaba de milioane si nu castigase nici macar un leu.Ba mai pusese si de la el.

In doi ani Geta si Bebe devenira Doamna Georgiana Banu -Matache si Domnul
Benjamin Banu -Matache .
Erau mari antreprenori .
Aveau interese atat in tara cat si afara.Fostul Bebe era considerat un mare specialist . In acelasi timp si un mare filantrop si sponsor al unei cunoscute echipe de football.
Doamna Geta mergea numai in Bentley chit ca se ducea la Paris sau la Chitila .
Avea rau si de elicopter si de avion.Astea numai domnul Bebe le folosea. Cand poftea sa manance o prajitura la Paris ori un snitel la Wiena.Manca ,platea si seara dormea la el in una din casele unde o apucase noaptea pe Getuta lui.
Altfel ,erau ocupati toata ziua .Nu mai razbeau cu receptiile intrunirile,nuntile si lansarile.
Doamna Matache lucra si la o carte vocationala despre reusita in viata si afaceri, care era deja gata.Astepta editura de trei luni sa o publice dar Getuta avea ambitia ca titlul
la acest viitor best seller sa fie conceput exclusiv de ea.
Sustinea ca partea cea mai importanta dintr- o carte este titlul.Ce scrie si cine scrie ce este intre coperti, nu mai conteaza.Cam avea dreptate daca vorbea doar despre cartea ei.
Familia Matache nu a uitat de instalatorul Scamator .I-au deschis un birou de consultanta la una din firmele lor si i-au facut un salariu confidential.Adica foarte mare .
Toate le suporta zambind Scamatorul.Si biroul de ministru si secretarele fasnete si receptiile.Pana si cravata de la gat il facea sa zambeasca.
Nu a suportat insa leafa enorma pentru care nu facea nimic si a renuntat la serviciul oferit ,zambind timid.
El era invatat sa munceasca pe bani putini sau fara bani. Zicea ca munceste si numai pe omenie.
Nevasta-sa era de parere ca munceste numai pe prostie...Cand o auzea Scamatorul zambea .
-Asa sunt femeile...
A incercat sa revina la vechiul serviciu de la Ambulanta,dar postul se ocupase.
A cautat ce a cautat si pana la urma a gasit un alt loc unde sa munceasca asa cum ii placea lui.
Adica surazand.

Niciun comentariu: