Sarada imobiliara




Aproape toti dintre cei care umbla pedestri sau transportati in marele oras de campie,daca sunt manati de rutina zilnica nu prea observa nimic in jur .
Isi vad de traseu , intalnesc aceeasi oameni iar modificarile din peisajul citadin se produc in fiecare zi cate putin si nu sunt remarcate.
De aceea un stalp de utilitate publica ,plantat peste noapte in mijlocul trotuarului nu rezista mult .Din cauza celor care zi de zi trecand pe acolo cu anii si nestiindu-l ,se reped cu capul in el pentru ca nu-l vad.
Afla de el numai dupa ce isi vad cucuiul crescut pe teasta.

Altceva se intimpla cu un necunoscator al zonei sau orasului .
Acesti oameni de obicei cauta oarece.
Au aer de gura casca sau de turisti din fostele tari socialiste fugiti de la grup. Plecati sa caute o adresa ,acestia umbla pe strazile orasului fondat de un cioban ca si cand ar fi intr-o padure ecuatoriala.
Se uita in toate partile ca sa adune repere , schimba directia brusc si produc busculade minore.
De obicei acesti rataciti au pe o hartie coordonatele cautate .
Se uita nedumeriti pe ea si dupa aceea pe ziduri ,in vitrine, in lungul sau in latul ulitelor ori bulevardelor si au pe fete o expresie dezesperata.
Pe cine intreba nu au pentru ca trecatorii bosumflati si trecatoarele tacanind pe tocurile lor ,fug spre ceva sau cineva.Dupa un timp acesti aventurieri se opresc ori din cauza deznadejdii ori a oboselii in cate un loc mai ferit.
Ei sunt singurii oameni ce privesc orasul cu ochi care si vad.
Un santier cu macarale subtiri,cladiri de birouri din sticla verzuie,stolul de porumbei din jurul unui balcon,un catel cu zgarda standard vrand sa traverseze, florareasa care a invadat trotuarul,trei fetite topaind pe niste patrate trase cu creta .
Daca vreunul din cei ce umbla zilnic prin oras spre munca lui este intrebat acasa ce mai e nou in targ spune ca nimic.
Exploratorul nostru insa desarta un sac atat de mare de noutati.
El relateaza cum orasul este invadat de partizani ciudati si razbunatori care desfunda strazile,aseaza mormane de pietre in calea oamenilor si masinilor,sapa gropi taie cabluri si tevi , doboara stalpi.
Tot ei se pare ca au alungat pe toti agentii de circulatie iar pe strazi s-a instalat haosul.
Mai spune ca in unele zone oamenii nu pot umbla din cauza masinilor iar in altele ,masinile nu pot sa circule din cauza pietonilor.
Daca in cautarile sale ajunge pe acolo, ramane mirat de un parc in care nu e voie sa intri pentru ca e al unui cetatean,doar al unuia singur .
Si cate si mai cate nu le spune celor de acasa.

Intre altele, ai lui am ramas trazniti cand i-a asigurat ca in Capitala se construiesc blocuri si vile din panza.
Da,din panza de sac,stamba sau tifon ,dupa buget si dupa proiect.
Privite mai de la distanta nu vezi diferenta fata de cele de beton.
Astea din panza doar ca au fatadele mai proaspete .
E drept ca e si mai usor de renovat fatada,o bagi la masina de spalat si pana seara gata cu renovarea.

Bineinteles ca treaba ascunde o smecherie ca doar nimeni nu crede sa se poata face un bloc numai din carpa,cat ar fi ea de vopsita.
Dar se schimba ambianta stradala ? Se schimba ...
Poti ca sa acoperi un maidan de gunoaie adunate de zece ani acolo,doar in trei zile cu un cartier de vile? Cum sa nu poti ?
Dar daca survolezi orasul langa niste mosafiri externi vezi o gramada de constructii nou noute aparute doar in doi ani de mandat? Cum sa nu vezi ?
Cu atatea constructii noi se poate spera sa mai fie temperata si cresterea preturilor la apartamente ? Asta nu prea.Dar catusi de cat...

Verific stirea din trei surse si ma duc la subiect ca tot aveam treaba pe la Facultate. Constructia de fatada, daca se poate spune asa ,este pusa chiar in buricul targului,la intersectia Calea Victoriei cu Regina Maria,fost 6 Martie ,fost Regina Maria.
Peste drum de Cercul Militar si in diagonala cu Romarta Copiilor isi etaleaza arhitectura neoclasica un palat nobiliar.
Cand vremea e frumoasa devine un deliciu estetic sa-i privesti albul transparent al frontoanelor si desenul delicat al ferestrelor inalte.
Se pot face si poze pentru album.
Aceasta raritate arhitectonica este mai greu de admirat daca bate vantul si miscarea zidurilor textile poate sa iti dea un vertij ,de numa...
Coordonatele acestei noutati edilitare fiind de acum publice nu ar fi rau sa va duceti sa o vedeti acuma, pe vreme buna.
Daca se asaza bine toamna riscati sa vedeti un edificiu pleostit de ploaie sau in caz de vre-o vijelie ceva, sa va pomeniti cu palatul in cap.

Niciun comentariu: