Poliţist, adjectiv - un film şocant *



Ultimul film al d.Corneliu Porumboiu merită pe lânga toate premiile pe care le-a colectat până acum şi pe acela de cel mai şocant film al anului ,daca nu şi al deceniului. Măcar dintre producţiile româneşti.

Cel mai mult la acest film şochează –să ne ierte domnele – jegul .

Aproape că nu există scenă în care murdaria groasă,veche şi insistentă să nu ocupe un plan bine expus.

Singura oază scutită de acest element pare a fi locuinţa eroului principal – poliţistul Cristi – unde suntem scutiţi de murdăria care se lăţeşte peste tot restul filmului.

Dacă tânarul regisor a dorit sa-i reuşeasca ceva în această producţie acest lucru este exhibarea mizeriei fizice din oraş ,din curtea şcolii,de pe străzi ,vehicule şi instituţii.

Exegeţii favorabili noii producţii susţin că acest aspect a fost urmărit cu intenţie de filsofia filmului şi poate că aşa o fi deşi tânărul creator putea urmări,mai bine, să nu facă un film greţos. Dacă însăilarea unui film cu o idee minimală ori interesantă e prea mult să-i cerem încă.

Şi totuşi, în ciuda acestui aspect filmul ar fi putut străluci prin ritm şi acţiune .

Dar şi această şansă este magistral ratată .Cu intenţie ori fără.

Acţiunea filmului este alt element şocant .În felul următor .

Jumătate din film Dragoş Bucur urmăreşte şi filează un elev de liceu şi nimic altceva nu face înafară de a bea o cafea,a fuma trei ţigări ,a-şi ridica gulerul unui pulover jerpelit peste faţă şi a se ascunde după nişte stâlpi ,evident murdari.

Vreo zece minute defilează pe ecran raportul scris de mână al poliţistului nostru,ca să se lamurescă spectactorii despre intriga producţiei.

Cam un sfert de oră acelaşi poliţist citeşte cu voce tare din DEX în biroul comandantului, de faţă fiind şi un alt poliţist zaharisit care scrie concluziile la tablă cu o cretă,încet şi caligrafic.

Tensiunea creşte pentru un minut numai cât d.Comandant spune de două ori că trebuie făcut flagrantul iar Cristi îi răspunde tot de două ori că nu-l face.

Alte cinci minute soţioara lui Cristi, care este profesoară, analizează textul unui cântec al Mirabelei şi îl lămureşte pe răcan că anafora nu-i tot una cu anafura.Deşi tânarul poliţist nu merită atâta atenţie pentru că nu-şi spală vasele după ce a mâncat.Totuşi blânda nevastă nu-l iartă de tot şi îl somează să-şi schimbe ploverul pe care îl poartă de patru zile.

Dar noi ştim că asta este în spiritul general al filmului.

Alte două minute tânărul poliţist desenează pe o tablă schema de organizare a unui flagrant de doi bani şi apoi se rupe filmul cum se spune şi se porneşte să curgă distribuţia alte cinci minute nesfârşite.Aplauze ?

Poate doar dacă filmul ar fi clădit măcar pe o idee originală .

Cât este de originală este ideea filmului putem să ne dăm seama când aflăm că ea constă în aceea că poliţistul subaltern (Cristi ) nu este de acord cu poliţistul Comandant într-o problemă de serviciu .Ce idee şocantă,nu? De o şocantă banalitate, din păcate .

Alt palier şocant este furnizat de prestaţia actoricească .

Aproape toţi actorii lasă o impresie de deja vu .

Ei ne sunt intuitiv cunoscuţi pentru ca in viaţa lor de zi cu zi joacă în filmuleţele publicitare de la tele fără să-şi schimbe prea mult stilul şi maniera nici în acest lung metraj curios.

Este uşor frustrant să nu-l vedem şi în acest film şi pe d.Mimi Brănescu pe care pe de altăparte îl înţelegem acum de ce s-a cam lăsat de actorie şi s-a pus să producă scenarii şi romane.

Dacă la toate cele arătate mai sus mai adăugăm şi aspectul că aproape tot ce s-a scris despre acest film de către competenţii de meserie au fost numai elogii şi osanale, neîntrerupte de nici o perspectivă raţională, încă am fi departe de a epuiza elementele şocante ale peliculei d.Porumboiu .

Cine totuşi doreşte să vadă acest film până la sfârşit va reuşi aceasta cu efort minim doar într-un mediu plăcut şi alinător – cel mai bine acasă – pentru că la o sală de cinema oricât de convenabil şi răbdător ar fi cineva, nu va rezista mai mult de jumătate din timp .

Şi ar fi un şoc în plus .

*)Poliţist,adjectiv,regia Corneliu Porumboiu,Periscop Film 2009





)



Niciun comentariu: