Rezerva sapte

I

Nasterea unei maternitati .Despre onoare si flori .Ce a ajuns etajul trei. Vivandiera sanitara .O Bucatica mare si una mica.

Inainte de al doilea razboi intr-un cartier al Bucurestilor,pe locul unei Case de Nasteri ,Eforia Spitalelor a facut o maternitate .
Fondarea Maternitatii a fost aproape o obligatie pentru autoritati.
Nevestele muncitorilor de la Atelierele CFR ,de la Vulcan si de la Grivita erau femei zdravene care faceau multi copii .Facerea de copii era inteleasa de ele drept o onoare nu ca un moft .
Se mai intamplau si accidente si atunci nu se mai vorbea de onoare ci de copii din flori dar fapt este ca berzele aduceau multi copii si fosta casa de nasteri era prea mica .
La inceput ,spitalul nostru functiona cu un portar si doua moase iar dupa aceea, la scurt timp , au mai venit cateva moase si un doctor mamos harnic si omenos.
Femeile care se codeau sa mai nasca si alti copii de teama ca o sa moara la facere ,au prins curaj si uzina de viata cum ii zicea doctorul Lascar mamosul ,lucra in trei schimburi si aducea pe lume copii multi si sanatosi.
Copiii nascuti atunci, sunt acum ,dupa o viata cu toate cele ,trecuti in lumea dreptilor.Cativa sunt inca plini de viata si se bucura de pensie si de stranepoti .
Doctorul Lascar a ajuns nume de strada si este pomenit cu lacrimi in ochi de catre cei care si-l mai amintesc cum le dadea bomboane si covrigi.

De la ridicarea ei, Maternitatea a trecut prin multe .Si mai bune si mai putin .
A fost in pericol ,la un moment ,sa fie desfiintata dar s-a renuntat dupa ce femeile cartierului au iesit fiecare cu ce a apucat in maina si au pazit acest asezamant trei zile si trei nopti, pana cand noii reformatori sanitari au fost obligati sa se retraga si sa tabere pe alte spitale unde au reusit sa-si faca mendrele .
Transformari si adaptari, aceasta maternitate a suferit destule de-a lungul anilor.Cele mai multe au fost necesare si intelepte .
De pilda ,acum cativa ani o astfel de transformare a fost la etajul trei .
La fiecare etaj cladirea avea cate trei saloane.
La parter erau cele doua Sali de nastere , camera de garda si cateva birouri .Restul etajelor era ocupat de saloanele lehuzelor .
De obicei erau ocupate etajul unu si doi .Etajul trei era evitat atat de internate cat si de personal pentru ca era prea sus .
Odata cu instalarea unui ascensor, s-a nascut ideea ca la etajul trei saloanele sa fie maruntite . Astfel, din cele trei saloane au fost amenajate sapte rezerve de cate doua paturi si o camera de zi comuna .
Rezervele aveau oarece confort si au fost destinate pentru femeile internate.
Criteriile dupa care se faceau internarile, pe etajul cu rezerve, erau cunoscute numai de catre cateva persoane din staful spitalului si uneori creau animozitati .
Interesant era ca in timp ce femeilor internate la rezerve li se spunea tinere mamici sau mamicile de la trei ,celorlalte li se spunea simplu, lehuze .
Se auzeau frecvent urmatoarele :
- Geta,adu-mi la sala lehuza de la doi ,sa-i scot firele !
Sau :
- Lili ,fii draguta si vezi cum sta cu lactatia, mamica de la rezerva
patru !

Pe etajele doi si unu se auzea zdranganit de instrumente,se vorbea tare ori se tranteau usile .
La etajul trei,la rezerve,lumina era filtrata,se vorbea in soapta,se mergea in varful picioarelor si nu mirosea de la bucatarie .Aerul conditionat susura usor si asistentele erau dragalase iar doctorii nu erau repeziti.
Dupa un timp,nu se stie din ce motive ,rezervele de la trei nu prea mai aveau cautare si stateau mai mult goale, ceea ce nu era convenabil si s-au cautat solutii.
Mai intai au venit propuneri de la Sindicatul Rezidentilor care au dorit o rezerva pentru activitatile sindicale.Conducerea a consimtit cu entuziasm si o rezerva a fost facuta birou.
Dupa asta dl.Director si dra.Sora-sefa au ocupat si ei cate o rezerva .
O alta rezerva a fost transformata in cabinet pentru dra.purtatoare de cuvant a spitalului. Au fost pastrate in functiune, pentru a fi internate tinere mamici, doua rezerve.
A mai ramas astfel o rezerva de rezerva, in cazul in care va mai fi nevoie de inca un birou iar activitatea mergea bine si frumos si la etajul trei.
Gurile rele comentau in fel si chip rasturnarile imobiliare de la spital dar numai in soapta.Singura care se manifesta cu voce tare era Dra.Doctor Bucatica .

-Se vede ca li s-a uracat la cap de s-au cocotat asa de sus.Eu tin doua femei intr-un pat la saloanele mele si ei si-au tras cabinete ca sa joace septica .

Doctorita Bucatica nu pronunta nume dar se intelegea in cine bate .

- Domnisoara vivandiera are ditamai cabinetul iar eu imi scriu fisele pe genunchi.Lasa ,lasa ca o sa le cada lor din cos.

Vivandiera era purtatoarea de cuvant a Maternitatii si nimeni nu stia cu ce se ocupa.Mai multe se stia despre viata ei .
Se spunea ca indata dupa terminarea pregatirii medicale a renuntat si la accentul de basarabeanca si la sot .A facut un curs de management sanitar de doua saptamani si dupa un concurs discret, s-a angajat aici pentru un salariu confidential .
Activitatea ei consta in sederea in birou si plecarea ,cam o data la doua zile, cu o masina neagra cu sofer, care o astepta si o ducea .Nimeni nu stia unde .

- Prajina asta parfumata se fataie pe aici degeaba si eu nu-mi obtin o infirmiera la saloanele mele, de doi ani.Lasa,lasa ,ca o sa le cada lor din cos , mai zicea doctorita Bucatica.

Aceasta doctorita inimoasa era fiica Doctoritei Bucatica ,o doamna care fusese directoarea spitalului vreo douazeci si cinci de ani .Era stiuta de tot cartierul si multe mame cand isi aminteau nasterile copiilor o vedeau si pe doamna doctor Bucatica .Ea fusese langa ele in clipele grele si in cele fericite si tot ea le botezase,la unele,copiii.De aceea multe femei poarta in acea zona numele doctoritei - Tamara .

Bucatica cea mica a urmat in meserie mamei si s-a zbatut, cativa ani buni, sa ajunga tot la spitalul unde a lucrat mama ei .Putea sa se aseze oriunde ar fi dorit in lume dar nu a vrut sa munceasca decat la acest spital, mai degraba modest.

- Se vede ca esti fata mea,ca prea esti proasta ,mama .Lasi Lyonul pentru Damaroaia si mai te si bucuri , ii spunea venerabila doamna cand isi intalnea fiica .
- Mami,o gaina ori unde o duci face oua la fel de mari.Hai ,sa nu ne certam .

Bucatica ce mica nu se avea bine cu sefimea spitalului pentru ca spunea totul deschis, daca vedea o hiba.Au incercat de cateva ori sa-i faca vant dar prea multi au sarit sa o apere.Au vrut sa o avanseze si i s-a aranjat ,la un moment dat, un post de secretar de stat. Dar Bucatica a facut un scandal asa de mare incat au lasat-o in pace cu lehuzele ei si cat pot, o ocolesc .

II

Unde este rezerva sapte ? Cum gasesti o colega de liceu ? Revedere cu pupaturi .


Pe holul de la trei, tacaneala unor tocuri o facura pe doctorita Bucatica sa-si ridice ochii de pe teancul de fise .
O tanara aferata se precipita spre ea .Pletele in vant, rochita minuscula si geanta sic, o lamurira ca era o persoana ratacita si nu o posibila
mamica .Cel putin,nu in viitorul imediat .

- Doamna lucrati p’aici ? Caut o prietena ,zice ca e la trei .Asta e etajul trei ?
- Buna ziua .Da .Cum se numeste prietena dumitale ?
- Uff ,nu mai pot .De cand umblu,m-au deselat sandalele astea .Pot sa
sez ? Pot fuma ? Ce m-ati intrebat ?
- Nu ,nu se poate fuma .Te-am intrebat cum o cheama pe aceea pe care o cauti .
- Mara, nu va spusei ? Si voi ca sa fumati va duceti la toaleta , sau unde ?
- Pe teritoriul maternitatii este interzis fumatul .Dar te asigur ca nu e nici o Mara internata .Sunt in garda de ieri . Stiu sigur.
- Normal,daca nici la bar nu se mai da voie la fumat.La spital cum sa dea ? Vai ,ce distrata sunt ,dar de cand umblu ,intelegeti .Si sandalele astea …
-Lasa, draga, sandalele .Cum o cheama pe prietena ?Numele de familie .
- Aaa ,in liceu o chema Barbulescu ,era prima in catalog .Eu eram a doua ,ca ma chema Copeica .Acum Banu,ca sunt maritata .Vai ce zapacita sunt,nu m-am prezentat .Cecilia Banu e numele meu dar mi se spune Cici .
- Imi pare bine ,Bucatica .
- Ce bucatica?Ce vreti sa spuneti ?
- Vreau sa spun ca nici o Barbulescu nu e internata .Si-o fi schimbat numele si ea .Ei ?
-Chiar sunt zapacita .Stati ca mi-a spus ,dar uitai ! Parca Vornicu ori Vranceanu , asa ceva .A nascut azi noapte un baiat de nu stiu cate kilograme .
- Azi noapte a fost doar o nastere . Pacienta se numeste Tamara Vornicelu .A nascut cu mine .Imi pare rau ,poate la alt spital …
- Hi,hi ,asta e Mara ! O gasiram amandoua.Mancav-as ochii .Hai sa va pup !
- Duduie,ia sa va astamparati ,ca sun paza ! Ei dracia dracului ! Ce tacnita …Vezi-ti de treaba dumitale .Auzi ,sa ma pupe …O gasesti la rezerva sapte .Si acum lasa-ma ,ca am de lucru .Buna ziua !
- Aoleu, ce ma chinuie sandalele astea .Unde o fi rezerva sapte ? Incolo asa ,o iau bine ?

Rapaiala tocurilor se porni spre rezerva sapte in timp ce pe culoar se imprastie un nor des de parfum .

- Mara ,mai fata ,era sa mor din cauza ta .Pe caldurile astea te gasisi sa nasti ? Stii de cand te caut ? Cum te-ai internat, mai sufletelule in vagauna asta ?

Pe unul dintre cele doua paturi o tanara palida cu ochi mari albastri si parul negru ,zambi larg spre cea care intrase fluturand o mana spre ea. In patul alaturat o doamna intre doua varste isi ridica ochii de pe cartea pe care o citea si apoi isi continua lectura .Dupa castile pe care le avea pe urechi ,asculta muzica de la un player pus pe noptiera.

- Mai fata,numai o nebuna ca tine ,putea sa vina sa nasca prin pustietati .Nici eu care sunt asa de zurlie , nu veneam aici .Mai tii minte ce nebune eram amandoua la liceu ?... Dar ce e draga, aici la tine,florarie ? Ca acu vazui ...
- Ei si tu ! Care cum venit la vizita, a adus flori. Buchetul de cicoare e de la mama iar tata mi-a adus cale .Saracul,de unde sa stie ca nu-mi plac ... Trandafirii sunt de la mama- mare.Floarea soarelui e de la doctorita Bucatica .Hortensiile gladiolele,crizantemele si irisii nu mai stiu cine le-a adus . . In partea asta,cele mai multe, sunt florile de la Nicu ,dragul de el ... Cine ma iubeste a venit cu flori .Haide, pupa-ma, ca sarcina nu se ia,ha,ha,ha .
- Aoleu si eu venii cu mana-n ...scuza-ma .Dar si daca-ti luam ,de cand te caut eu ,nu mai erau bune nici de salata. Dar ia stai,care Nicu ? Ala din liceu ? Si acuma esti cu el ? De atatia ani ? Nicu Vornicelu ? Hai ,ca esti mai nebuna ca mine .Vai saraca,rau o duci cu el,daca te-a internat aici .
- Cici,stai !Nu m-a internat el .M-a internat mama .Eu m-am nascut aici si ma cheama Tamara dupa numele doctoritei care a asistat-o atunci . Nicu aranjase ca sa nasc ori la o clinica din Maggiore ori la alta in Bristol,dar mama nici nu a vrut sa auda . “ Sa se duca el sa nasca la Bristol,a zis mama .Tu sa faci copilul acolo unde te-am facut eu pe tine ,la doctorita Bucatica “.Si am venit aici .A iesit bine,ha,ha ,ha .
- Cine a iesit bine ? A,da .Uite ca te-am umplut de ruj ca si asa erai tu cam galbejita de la nastere.Auzi ? Da’pe raftul asta ce e ? Camara ,mostre de catering ori minibar ?Ia uite-te la ea ! Bere Dab,Stela ,trufe de ciocolata,mezeluri Gourmet ,cascavaluri ,branzici...doua sticle de sampanie . Asta e ce scrie pe ea,Whiskey Daniel’s ? Nu cumva e ceai ? Va da voie cu d’astea ?
- Mai,nu prea e voie ,dar nu mai spune si tu la nimeni.Doctorita Bucatica ,mai inchide ochii cand e vorba de lehuze.Stie ca nu prea au pofta de mancare si le lasa sa guste din ce se mai aduce de acasa.
- Vai de mine ,si eu venii cu mana-n ...scuza-ma ! Nu iti adusei nimic .Stiam ca nu e voie .Macar o bere putem sa-ti aduc,o piteam eu cumva ,sa nu ma prinda.Berea e buna ca face lapte mult la mame,sa stii .
- Stiu ,Cici draga.Dar daca nu pot ,ca mi-e greata ? Si nici de mancat nu pot decat supa si cate un pic de ceai .Ei mi-au adus de toate, saracii, ca sa ma intremez si sa am lapte .Lapte am dar de intremat e mai greu .Ca mi-e dor de casa si de...Nicu .
- Aoleo ,saraca de tine,pai el de ce nu vine pe la tine ?
- Vine, dar de-abia diseara .El ar sta aici tot timpul langa mine dar nu-l lasa Bucatica .Azi dimineata l-a facut albie de porci cand l-a prins aici . L-a scos in trap de pe etaj si a aruncat cu stetoscopul dupa el,saracul ...
- Lasa ,ca o sa te duci acasa si o sa va saturati si tu de el si el de tine .Dar trebuie sa mananci bine ca sa te pui pe picioare .Si sa bei bere.
- Asa-mi spune si mami si mama-mare .Dar daca nu pot ? Iar o sa vina si o sa vada ca n-am mancat nimic din astea .Trebuie sa le dau cuiva . Dar ia spune-mi, tu ce mai faci ?
- Ce sa fac ? Ma dor picioarele de la sandalele astea si as fuma o tigara de mor .Dar zicea una ca nu e voie pe aici .Mai bine plec, sa nu te obosesc si mai vin eu,te superi ?
- Ei ,nu ma supar ,dar mai stai !
- Lasa, ca poate mai vin maine si stau mai mult .Pana atunci sa-mi zici daca ai nevoie de ceva.Vrei sa te scap de alea ?
- De care ,draga ?
- De mancarea aia si de bere sa nu te prinda mama-ta cu ele neincepute...
- Ca bine zici,hai !
- Ai o punga,doua ? Asa, sa le punem binisor sa nu se sparga . Sampania iti mai trebuie ? Pune-o aici, in mijloc .Sticla de Whiskey o bag in geanta, ca e mai sigur .Mai a ramas ceva ? Nu,cutia de lapte praf nu o iau . Tu cu ce mai ramai ?Hai, ca nu mai stau .
- Cici ,mersi ca ai venit .Sa mai vii, sa mai povestim din liceu.Macar sa dai un telefon,da ?
- Da porumbito,stai linistita ca nu te lasa ea Cici la greu .Auzi,dar florile astea nu-ti iau din aer ,ca sunt cam multe ? Nu vrei sa te scap de ele ?Daca mai primesti doua buchete, trebuie sa ti le pui pe burta, ca nu mai e loc . Asa, da-le la mama .Le facem asa frumusel un znop ...Alea de de la Nicu ti le las ,dar floareasoarelui o iau sa mi-o prind la blezer.Imi vine bine,ce zici ? Hai ,sa te pup dulce .Hi,hi, ti-am inrosit amandoi obrajii .Vai, ce nebune sunem amandoua !Asa, puisorule,deschide-mi tu usa .Mersi si pa. Ooof, ce ma ustura talpile,parca as merge pe taciuni ...

Niciun comentariu: